Mozaik

Nem kell messzire mennünk, hogy szabályos kör alakú falut lássunk

Saroltavár (Charlotenburg) az egyetlen szabályos kör alaprajzú település Erdélyben, a Temesi Bánságban. A belső, kör alakú tér külső peremén a látványt fokozva legyezőszerűen szétnyíló telkek állnak.

A település Temesvártól 38 km-re északkeletre, a Berekszó jobb partján fekszik.  1771-ben alapították 131 német telepessel. Lakosait gróf Karl Ignaz Clary-Aldringen temesvári kormányzó telepítette ide, és ezt a helységet feleségéről, Charlotte-ról nevezték el – olvashatjuk a Wikipédián.

Az egyetlen szabályos kör alaprajzú település Bánátban

Belső átmérője 210 méter. A tér közepére eredetileg négy út vezetett, később az úthálózat megváltozott. A kör középpontjába építették a templomot, ide fúrták a falu kútját, és ide építették később az iskolát is.

Fotó: cjtimis.ro
Fotó: cjtimis.ro

A falu közepét eredetileg két gyűrűben vették körbe eperfákkal, amik nyaranta kellemes árnyékukkal hűsítették a házak előtti tereket. Mindezen túl egy körvonal mentén építették a lakóházak homlokzatát. Mögöttük helyezkedtek el a gazdasági udvarok, a kertek és a szőlőskertek, úgyhogy ezek külső pereme szintén szabályos kört alkotott. A lakóházakat egyforma magasra építették.

Magda Pál Szépfalu mellett az akkori Magyarország  legszebb falujának nevezte.  A falu honlapja szerint a második világháborúban egy német pilóta csak azért szállt le mellette, mert a különleges formájú falu felkeltette az érdeklődését. A kör mellett a 20. század elején egy piciny „előváros” is kialakult. Ma 120-an élnek a faluban.

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik