Mozaik

Az áfacsalt sertést felváltotta az áfacsalt baromfi

Sokkal több olcsó, import baromfi kerül be a hazai piacra és ennek a magyar termelők látják a kárát.

A sertéshús áfájának csökkentése a vártnak megfelelően hatott a baromfiágazatra. Az emberek az olcsóbb sertéshúst kezdték vásárolni, kevesebb baromfihús fogyott, ezért a baromfisok is kénytelenek voltak árat csökkenteni. Több hazai termelő már a broiler-hízlalással is felhagyott, helyüket gyanús külföldi termék veszi át – írja a magro.hu.

Fotó: Wikimedia Commons
Fotó: Wikimedia Commons

Szakértők már hónapokkal ezelőtt azt mondták, hogy a sertéshús áfájának csökkentése azért lesz pozitív hatással a gazdaságra, mert így eltűnik az áfacsalás, kifehéredik a sertéságazat. Ez így is lett, a célt elérték a törvényhozók, de egyes értesülések szerint ezzel a baromfiágazat kezd egyre inkább az áfacsalások terepe lenni.

Fotó: Wikimedia Commons
Fotó: Wikimedia Commons

A helyzet rendkívül egyszerű: akik eddig áfacsalt sertéshússal foglalkoztak, sokak szerint most átnyergeltek a baromfihúsra. Ennek köszönhetően sokkal több olcsó, import baromfi kerül be a hazai piacra és ennek a magyar termelők látják a kárát. Vannak olyan gazdák, akik az áldatlan állapotok miatt már fel is hagytak a broiler hízlalással, de vannak olyan feldolgozók is, akik már nem vásárolnak fel hazai termelőktől csirkét, inkább az olcsóbb külföldit veszik és dolgozzák fel.

Lehet megoldás a helyzetre? Szakértők szerint igen. Többek között az is segítene, ha csak bejelentett telephellyel rendelkező cégek kereskednének baromfival, vagy éppen nem alapíthatna olyan céget, akit már egyszer áfacsaláson kaptak. A végleges megoldás természetesen az lenne, ha a baromfihús áfáját is jelentősen csökkentenék.

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik