Menhelyi kutyáknak olvasnak meséket a kisiskolás gyerekek

Egyikünk sem tudna tucatnyi kutyust örökbe fogadni, tenni viszont enélkül is lehet értük.
Kapcsolódó cikkek

Egyikünk sem tudna tucatnyi kutyust örökbe fogadni, tenni viszont enélkül is lehet értük. Ezt teszik a Missouri állambeli szociális szövetkezet által életre hívott Menhelyi Barátok Olvasó Programjában résztvevő kisdiákok is – írja a The Dodo.

Az idea egyszerű: a gyerekek meséket olvasnak fel a kutyusuknak, miközben kialakul bennük egyfajta empátia az ebek felé.

Fotó: hsmo.org

Szerettünk volna úgy segíteni a félénk állatokon, hogy ne riadjanak meg a fizikai érintkezéstől, a bántalmazástól és közben megvizsgálhassuk, milyen pozitív hatásokat gyakorolnak rájuk a gyermekek. Először karácsony környékén volt betanítás, azóta pedig havonta egyszer szervezünk oktatás a kicsiknek

– nyilatkozott Jo Klepacki programigazgató.

A program 6 és 15 év közötti gyerekek regisztrálhatnak az interneten, aztán szakemberek tanítják meg nekik, hogyan kell olvasni az állatok testbeszédéből. Klepacki szerint ezeknek a kutyáknak van szüksége a leginkább törődésre.

A fiatal önkénteseket arra kérik, hogy a kennelek előtt ülve olvassanak fel az ebeknek. Egyszerű gesztus, aminek nagy jelentősége lehet.

A bátortalan kutyák közelednek hozzájuk és érdeklődnek. Ha így történik, akkor a gyerekek is hasonlóképp reagálnak. Formálódik az állatok személyisége, így sokkal nagyobb esélyük van rá, hogy a látogatók közül valaki hazavigye őket.

Fotó: hsmo.org

A szakember hozzáfűzte, nemcsak az ijedős, hanem a nagy energiájú kutyákat is bevonják a programba.

Lecsillapíthatja őket, ha gyerekhangot hallanak. Egészen elképesztő, milyen reakciót váltanak ki belőlük az emberek.

Ha a gyermek végzett a tízórás betanítással, bármikor visszatérhet szüleivel a menhelyre, hogy felolvasson négylábú barátaiknak.

Segíti a gyerekeknél az empátia kialakulását az állatok felé. Békés, nyugodt feladatot kapnak. Félénk állatokat látnak maguk előtt és észlelik, milyen változáson mennek keresztül az ő segítségükkel. Ebből a perspektívából is megismerik őket.

Bár a program még csak nemrég vette kezdetét, Klepacky elmondása szerint már most óriási siker. Ha így folytatódik tovább, akkor még több menhelyen szeretnék alkalmazni a rendszert, akár macskákra is.