Mozaik

Meteorraj közelít a Föld felé

2016 május elején ritka jelenséget láthatunk az égbolton.

Az Éta Aquaridák részecskéi a Halley-üstökösből származnak, akárcsak az októberi Orionidák, így aki a híres kométát nem látta legutóbbi, 1986-os Föld közelségekor, közvetve láthatja anyagát hullócsillagok formájában május 6-a környékén – és majd októberben. Földünk ugyanis az év ezen időszakaiban keresztezi a szülőüstökös pályáját – közölte honlapján a Magyar Csillagászati Egyesület.

Egy meteor látszik az égbolton Tés község két szélmalma felett 2015. augusztus 13-án. A Föld belépett a Perseida meteorraj összetevõit alkotó 109P/Swift-Tuttle üstökös pályája mentén szétszórt porfelhõbe.
Egy meteor látszik az égbolton Tés község két szélmalma felett 2015. augusztus 13-án – Fotó: MTI, Komka Péter

A raj radiánspontja a Vízöntő (Aquarius) csillagképben van. Május folyamán egy órával a pirkadat előtt kel, így kevesebb meteort láthatunk, mintha a kisugárzási pont magasabbra emelkedne az éjszaka folyamán a horizont fölé.

A korábbi észlelésekből az is kitűnik, hogy az Éta Aquaridák közel egyharmada maradandó, egy másodpercnél is tovább látható meteornyomot eredményez. Az Éta Aquaridákat mindenképpen érdemes megfigyelni május 6-án (vagy május 5-én) hajnalban pirkadat előtt, és gondolatainkban összekapcsolni a felvillanó meteorokat a történelem leghíresebb üstökösével.

Lyrida meteorraj az égbolton a Medves-fennsík felett Salgótarján közelében 2015. április 21-én
Lyrida meteorraj az égbolton a Medves-fennsík felett Salgótarján közelében 2015. április 21-én – Fotó: MTI, Komka Péter

Címfotó: Harmincöt perces expozíciós idővel készített felvétel egy meteorrajról a Szkopjétól mintegy 40 km-re, délnyugatra található Karadzica-hegy felett 2015. november 7-én hajnalban. -MTI/EPA/Georgi Licovski

Olvasói sztorik