Régi könyvek, új könyvek, örökölt könyvek, tankönyvek, vékony könyvek és vastag könyvek egyaránt azzal a közös jellemzővel bírnak, hogy isteni az illatuk.
Mint írja, a könyvek alapvetően különböző papírokból, ragasztókból és nyomdafestékekből tevődnek össze, függően a gyártótól. És az imént felsorolt tényezők kombinációi adják a könyvek sajátos illatát.
Az új, az elmúlt évtizedekben gyártott könyveknél bizonyos vegyületek okozzák az utánozhatatlan aromát: főként a lapok fehérítésére szolgáló hidrogén-peroxidban és a könyv relatív vízállóságát biztosító alkil-ketén-dimerben kell keresnünk a magyarázatot. Az egyedülálló illathoz továbbá hozzájárul, hogy a papír többnyire fából készül.
A régebbi könyvek esetében más vegyületek okozzák a páratlan odort. A toluol (vagy metilbenzol) színtelen, 111 °C-on forró folyadéknak édes illata van, a vanillin illata a vaníliával hasonul, míg a benzaldehid szaga mandulaszerű.
De miért sárgásodnak a könyvek lapjai?
Az elszíneződés a lignin nevű vegyi anyaggal magyarázható, amit száz évvel ezelőtt még bevett szokás volt használni a könyvgyártásban. A kémiai anyag lebontja a papírt, ezért kezd el sárgulni.
Összegezve tehát arról van szó, hogy a könyvekben rengeteg, más tárgyak előállításánál kevésbé használt kémiai vegyület található, amit az orrunk természetesen érzékel is.
(via Country Living)