Mozaik

Ezért olyan különleges a könyvek illata

Régi könyvek, új könyvek, örökölt könyvek, tankönyvek, vékony könyvek és vastag könyvek egyaránt azzal a közös jellemzővel bírnak, hogy isteni az illatuk.

Andy Brunning, a Cambridge-i egyetem kémiatanára pedig rájött a jelenség okára.

Mint írja, a könyvek alapvetően különböző papírokból, ragasztókból és nyomdafestékekből tevődnek össze, függően a gyártótól. És az imént felsorolt tényezők kombinációi adják a könyvek sajátos illatát.

Az új, az elmúlt évtizedekben gyártott könyveknél bizonyos vegyületek okozzák az utánozhatatlan aromát: főként a lapok fehérítésére szolgáló hidrogén-peroxidban és a könyv relatív vízállóságát biztosító alkil-ketén-dimerben kell keresnünk a magyarázatot. Az egyedülálló illathoz továbbá hozzájárul, hogy a papír többnyire fából készül.

A régebbi könyvek esetében más vegyületek okozzák a páratlan odort. A toluol (vagy metilbenzol) színtelen, 111 °C-on forró folyadéknak édes illata van, a vanillin illata a vaníliával hasonul, míg a benzaldehid szaga mandulaszerű.

De miért sárgásodnak a könyvek lapjai?

Az elszíneződés a lignin nevű vegyi anyaggal magyarázható, amit száz évvel ezelőtt még bevett szokás volt használni a könyvgyártásban. A kémiai anyag lebontja a papírt, ezért kezd el sárgulni.

Összegezve tehát arról van szó, hogy a könyvekben rengeteg, más tárgyak előállításánál kevésbé használt kémiai vegyület található, amit az orrunk természetesen érzékel is.

(via Country Living)

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik