A te kutyád is szenvedhet demenciában – Hasznos tanácsok

Bármilyen meglepő, az ember legjobb barátja is feledékennyé válhat idős korára.
Kapcsolódó cikkek

Az emberekhez hasonlóan az idősödő kutyusok lassabban mozognak, ami fájdalmat okoz nekik. De vannak jelek, amik túlmutatnak azon, hogy a kedvencünk korosodnak.

Demenciában szenvedhetnek.

A kognitív diszfunkciós szindrómaként is emlegetett betegség a 11 évnél öregebb kutyák felét érinti, írja a PetMD. 15 éves kor felett pedig már a kutyusok 70 százalékánál jelentkezik legalább egy tünet.

Az emberek gyakran meglepődnek, hogy az állatoknál is megjelenhet az Alzheimer-kór. De igazából az agyunk semmiben nem különbözik az övéktől

– nyilatkozott Lee Harris a Washington Postnak.

A sejtek változása bármilyen patológus számára felismerhető lenne. A béta-amiloid fehérjét tartalmazó plakkok károsítják az idegsejteket, és zsugorítják az agyat bizonyos területeken, ahol a memóriát tároljuk és ahol viselkedésünk alakul.

Míg az embereknél a demencia főként úgy mutatkozik, hogy elfelejtjük hol élünk vagy nem ismerünk fel ismerős helyeket, a kutyák nem emlékeznek hová kell menniük fürödni vagy hogyan kell viselkedni.

Fotó: Thinkstock

A kutyáknál a demencia tünetei sok esetben megegyeznek az emberekével, amik a következők:

De vannak speciális szimptómák is, mégpedig:

Ha észreveszed bármelyik tünetet, érdemes minél előbb értesíteni az állatorvost. Néhány közülük ugyanis kezelhető és nyugodalmasabb idős kort élhet meg a házi kedvenc.

Kezelés és életmódbeli változások

Figyeljünk a lehető legjobban a kutya hallására és látására. Az érzékek elvesztése megnehezíti az eb életét. Ha problémája van a hallással, akkor próbáljunk meg kézjeleket társítani a hangutasításokhoz. Ha a látása romlik, akkor semmiképp ne rendezzük át a házat. Az állatok így kényelmesebben találják meg a megszokott helyüket. Olykor a szürkehályog műtét is sokat segít.

Találjuk ki, mi segít a kutyánk szorongásán. Egyes állatok jól reagálnak a zenére, mások az aromaterápiára. A stresszt gyakran csökkenti egy hosszú séta. Érdemes elgondolkozni azon, hogy kennelbe zárjuk, mert így biztonságban érzi magát, ha szorong.

Vannak már elérhető kezelések a demenciára a kutyáknál, de csakúgy, mint az embereknél, ezek is akkor a leghatékonyabbak, ha az első jelek előtt elkezdjük alkalmazni. És ezt persze nagyon nehéz eltalálni. Az időskori megbetegedés kialakulását lassíthatja a DHA, az Omega-3 zsírsav és a halolaj.

A diagnózis felállítása után a legtöbb állatorvos javasolja az Omega-3-ban gazdag egészséges étrendet és a sok mozgást, hogy mentális aktív maradjon az állat. Az öreg kutyák is meg tudnak tanulni új trükköket, ami a lustább kétlábú barátainak is hasznára válhat.

A demencia mindazonáltal nem halálos betegség önmagában, de fizikai egészségügyi problémákkal párosulva már az állat elaltatásához vezethetnek.

De mi próbáljuk meg a lehető legfiatalabban tartani kis barátunk szívét!

(MNN)