Mozaik

Fokozott farkasveszélyre figyelmeztették az állattartókat az Aggteleki Nemzeti Parkban

Az Aggteleki Nemzeti Park Igazgatóság működési területén a farkasok több nyájra rátámadtak az utóbbi hetekben.

Mivel a farkasok az elmúlt hónapokban egyre gyakrabban jelennek meg a legelő állatállományok közelében, az Aggteleki Nemzeti Park Igazgatóság, mint természetvédelmi kezelő, ezúton tájékoztat minden állattartót, aki téli legeltetést folytat, téli legeltetést tervez az Aggteleki Nemzeti Park Igazgatóság működési területének későbbiekben felsorolt részein, hogy a legelő állatállományuk védelme érdekében, biztonsági intézkedésekre lehet szükség – olvasható a nemzeti park weboldalán.

Fotó: Wikimedia Commons
Fotó: Wikimedia Commons

A farkasok elszaporodásáról egy korábbi webkamera-felvétel is árulkodik. Ezt IDE KATTINTVA nézheted meg.

A szakemberek a következőket tanácsolják az állattartó gazdáknak:

  • A nappali órákban emberi felügyelet mellett őrkutyával, ha ez nem megoldható, akkor villanypásztorral, minimum négy sor zsinórral körülkerített területen legeltessenek.
  • Lehetőleg nyílt területen legeltessenek, kerüljék a részben fedett, bokros területrészeket!
  • Éjszakára az állatállományt zárt karámba, hodályba zárják, ne hagyják őrizetlenül a legelőn!
  • Amennyiben az állatállományukban elhullást észlelnek, melyet úgy ítélik meg, hogy farkas, vagy medve okozhatott, kérik, hogy haladéktalanul jelezzék az ANP igazgatóságának.

Az eddigi rendelkezésre álló adatok szerint az alább felsorolt területeken lehet számítani nagyragadozók felbukkanására:

Aggtelek-Rudabányai-hegyvidék

Aggteleki-karszt, Putnoki- dombság, Rudabányai-hegység, Szalonnai karszt, a Sajó-völgy, Szendrői-rögvidék, Rakacai-völgymedence, Keleti-Cserehát, Nyugati-Cserehát.

Tokaj-Zempléni-hegyvidék

Központi Zemplén, Abaúji-Hegyalja, Hegyalja, Hegyközi-dombság

Fotó: Wikimedia Commons
Fotó: Wikimedia Commons

Az igazgatóság arra is felhívja a figyelmet, hogy a természet védelméről szóló 1996. évi LIII. tv 43. § (1) szerint tilos a védett állatfajok egyedének zavarása, károsítása, kínzása, elpusztítása, szaporodásának és más élettevékenységének veszélyeztetése, lakó-, élő-, táplálkozó-, költő-, pihenő- vagy búvóhelyeinek lerombolása, károsítása.

Az európai szürke farkas (Canis lupus), a barna medve (Ursus arctos) Magyarországon fokozottan védett fajok, melyeknek pénzben kifejezett természetvédelmi értéke 250.000 Ft.

Kapcsolódó cikk: Farkasokat kapott lencsevégre az aggteleki kameracsapda

Címfotó: Thinkstock

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik