Visszatérhet az íz a bolti paradicsomokba

Az áruházakban kapható paradicsomok íze az elmúlt évtizedekben sokat vesztett erejéből, az édeskés, lédús nyári gyümölcs zamata mára
Kapcsolódó cikkek

Az áruházakban kapható paradicsomok íze az elmúlt évtizedekben sokat vesztett erejéből, az édeskés, lédús nyári gyümölcs zamata mára összehasonlíthatatlanná vált a hagyományos fajtákéval. Egy csapat tudós viszont most gőzerővel dolgozik azon, hogy újra finomabbnál finomabb darabokat vehessünk le az üzletek polcairól.

Harry Klee, a Science című tudományos folyóiratban megjelent kutatás vezetője szerint a paradicsom íze ötven év alatt a nemesítés miatt változott hatalmasat.

Képesek vagyunk rá, hogy a bolti paradicsomok íze érzékelhetően finomabb legyen, olyan, mint volt egy évszázaddal ezelőtt

– olvasható a közleményben.

A kutatócsoport alaposan feltérképezte a paradicsom genomját és arra jöttek rá, hogy annak ízét a növényi DNS határozza meg. Képesek voltak kiszűrni, hogy konkrétan mely gének adják a gyümölcs jellegzetes ízét.

Klee abban bízik, hogy felfedezésüknek köszönhetően 3-5 éven belül egy minden korábbinál ízletesebb paradicsomot tudnak nemesíteni, amit aztán világszerte árusíthatnak majd.

Hiába lenne gyorsabb az eljárás, a kutatók tartózkodnak a paradicsom génmódosításától, a géntechnológiában jelenlévő szabályozási akadályok miatt.

A tanulmány mindenesetre nem feltétlen oldotta meg a problémát, mert az új fajok termesztése nehéz és kiszámíthatatlan folyamat.

Elképzelhető, hogy bizonyos tulajdonságokkal nem kompatibilis a növény és nem úgy viselkedik, ahogy kellene neki

– fogalmazott Jose Ordovas táplálkozási szakértő.

A kutatásból egyébként az is kiderül, hogy a paradicsom veszít az ízéből, ha hűvös helyen tárolják, ezért nem érdemes a hűtőbe tenni, még ha úgy tovább el is áll.

Bónusz:

(Mashable, kiemelt kép: Thinkstock)