Otthon készült

Paradicsomos salsa, ami garantáltan életerővel ajándékoz

Ezek után bátran kijelenthetjük: paradicsomot mindenki asztalára!

Átlagosan a paradicsomlével két formában találkozhatunk: ételek alapanyagaként, vagy a boltok polcain található 100%-os paradicsomléként.  Persze van azért egy harmadik formája is, méghozzá a híres nevezetes Bloody Mary koktél, bár az már egy kicsit más ”tészta”. Hiába az ízletesebbnél-ízletesebb paradicsomalapú ételek és a nem mindenki számára gusztusos paradicsomlé néhai fogyasztása, ugyanis valami úton-módon igen is napi rendszerességgel kéne fogyasztanunk, mivelhogy az immunrendszer remek karbantartója.

Jó tudni

A paradicsom nagy számú likopin forrása, mely megelőzi a rákos sejtek kialakulását (ez az, ami piros színt ad a paradicsom számára). A szervezetünk alapjáraton nem állít elő efféle antioxidánst, viszont napi fél liter paradicsom, s máris a kellő mennyiségű, bennünk úszkáló likopint biztosítottunk szervezetünk számára.

Mivel rostokban és B3 vitaminban is gazdag, ezért a top első helyen áll a koleszterin elleni harcban. Azok számára a lehető legtökéletesebb természetes orvosság, kiknek a vérben lévő koleszterin egészségi problémákat okoz.

B6-vitamingazdagságának köszönhetően védelmet nyújt a szív- és érrendszeri problémákkal szemben. Ha meg akarod védeni magad a szívbetegségek ellen, érdemes napi egy pohár paradicsomlevet fogyasztani.

Egyetlen pohár paradicsomlében 75%  napi ajánlott C-vitaminadag található. Ugyanakkor napi 2%-nyi A-vitamin is akad benne. Mindkét vitamin fontos az immunrendszer számára, s rendszeres fogyasztásával megelőzheted a szem bizonyos betegségeit is.

Ezt is jó tudniÍgy készül a páratlan ízvilágú ketchup

Paradicsomos salsa-turmix

Ez a turmix akkor jön a legjobban, amikor valamilyen finom, kiadós ételre vágyunk, de nincs időnk főtt ételt készíteni. A bazsalikom köztudottan segít az életkedv helyreállításában, serkenti az agyműködést, örömet és bátorságot kelt. Ezen kívül javítja az emésztést, tisztítja a légutakat, kihozza a váladékot, és jó antidepresszáns.

Hozzávalók 2 adaghoz:

  • 5 érett paradicsom
  • fél uborka
  • 1 kis gerezd fokhagyma
  • fél friss, magozott piros chilipaprika
  • 1 szál friss bazsalikom
  • 2 zellerszár
  • 1 teáskanál extra szűz olívaolaj
  • 1 db piros húsú paprika

Elkészítés:

Összeturmixoljuk a zöldségeket, majd hozzáöntjük az olívaolajat, ízlés szerint sózzuk, jól összekeverjük. Ha a turmixot inkább pirosnak szeretnénk, adjunk hozzá 1 kimagozott húsú piros paprikát, amikor turmixoljuk.

Ha elkészült, kísérjük salsánkat egy jó hangulatú salsával.

Írta: Kicsiny Marián

 

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik