Otthon készült

Ételízesítő, melyben az ízfokozót a természet adja

Üvegbe zárva tökéletes házi vegeta az őszi-téli hónapokra.

Az üzletekben kapható ételízesítők összetételét olvasva látjuk, hogy alig tartalmaznak zöldséget, ízfokozót viszont annál inkább. Egészségesebb hát, ha házilag készítjük el ezt. Érdemes bespájzolni a téli hónapokra saját ételízesítőnket, melyben az ízfokozót a természet adja.

Elkészítése nagyon egyszerű

Az alapanyagokat – minél kisebb lyukú húsdarálón – megtisztításuk után „letekerjük”, vagy az apróra vágott darabokat turmixgépben összetörjük. Amikor készen van, ízlés szerint sózzuk – a sót ne sajnáljuk, mert ez tartósítja -, egy jó órán át állni hagyjuk, majd tetszés szerinti nagyságú befőttes üvegekbe töltjük.

Tartósítószer nélkül

A lezáráskor egy réteg celofánra késhegynyi nátrium-benzoátot szórunk, erre jön a következő celofán – így a kettő között marad a tartósító -, majd a fedőt jó erősen rácsavarjuk. Ételízesítőnket ezt követően bárhol tárolhatjuk, egy éven keresztül garantáltan felhasználható.

ételízesítő2

Hozzávalók (egy családi adaghoz)

Fél kg vöröshagyma, 3-4 fej fokhagyma,1 kg sárgarépa, fél kg petrezselyemgyökér, 1 nagy (öklömnyi nagyságú) darab zellergumó, hasonló nagyságú karalábé, fél kg paradicsom, ugyanennyi édes paprika (kimagozva), fél kg karfiol. Zeller- és petrezselyemzöldet ízlés szerint adagolhatunk hozzá.

Csodálatos íz tartósítószerek és ízfokozók nélkül minden olyan ételbe, amelyhez használtunk korábban is valamilyen mesterséges ételízesítőt.

Fotók: Wikimedia Commons

Olvasói sztorik