Mozaik

Mementó az elsüllyesztett székelyföldi faluért

Mementó az elsüllyesztett székelyföldi faluért

Hamarosan láthatók lesznek a település víz alatti maradványai.

A jelenlegi mesterséges tó helyén állt egykoron Bözödújfalu, amelyet a víz elárasztott, és ma már csak néhány romos állapotban levő épület maradt meg a faluból. A hivatalos álláspont szerint a tavat árvízvédelmi célból hozták létre. A gátépítés 1975-ben kezdődött, 1977-ben leállt, de 1984-től újra beindult és 1992-ig a tó vízszintje elérte a jelenlegi magasságot.

Fotó: MTI – Boda L. Gergely

Falu a víz alatt

Eredetileg ideiglenes víztározóként kezdték építeni, amely csak az árvízhullámot fogta volna fel és nem árasztotta volna el Bözödújfalut. Építése alatt az egy bizonyos határérték alatti beruházásokat rendeletileg leállították. Ahhoz, hogy a munkálatokat folytathassák, a gátat áttervezték és a mögötte létrejött mesterséges tó medrébe Bözödújfalu is belekerült – írja a Wikipédia. A gát 625 m hosszú és 28 m magas.

Fotó: MTI – Boda L. Gergely

A tóban álló irányítótornyot a gáttal összekötő híd egyik összekötőeleme februárban a vízbe esett, így szükségessé vált annak felújítása. Elkezdődött a falut elárasztó mesterséges tó leeresztése, várhatóan másfél hónap múlva újra teljesen látható lesz az egykori település víz alatti része. A mesterséges tavat a munka elvégzése után, ősszel újra feltöltik.

Mementóként emléket állítottak a falunak

Fotó: MTI – Boda L. Gergely

A vízzel elárasztott Maros megyei Bözödújfalu melletti emlékparkban a település kicsinyített mását hozták létre. A falu alaprajza szerint alakították ki a sétányokat, az egykori épületeket kopjafák jelzik.

Fotó: MTI – Boda L. Gergely

A lakóházakat jelölő kopjafára a házszámot és az egykori tulajdonos nevét vésték.

Fotó: MTI – Boda L. Gergely

Kiemelt kép: MTI – Boda L. Gergely

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik