Dubrovniktól fél órás autóútra, a Peljesac félszigeten található Drace városában megnyílt Horvátország első víz alatti borászata, és mostantól bárki meg is látogathatja.
Az Edino Vina borászat minden érdeklődőt szívesen lát, aki veszi a bátorságot és búvárruhában fedezi fel a vállalat hétköznapinak közel sem nevezhető munkásságát. Sőt, a résztvevők bónuszként egy elsüllyedt hajó fedélzetére is betekinthetnek.
A bort három hónapig a felszínen érlelik, majd egy speciális, keskeny nyakú, két fogantyús agyagkannában egy-két évig a víz alatt tárolják, ami különleges fenyőaromát kölcsönöz az italoknak.
Mivel a víz növeli a szivárgás esélyét, a tulajdonosok minden lehetséges óvintézkedést megtettek a szennyeződés ellen. Az összes palackot parafálták és két réteg gumival látták el, hogy megakadályozzák a sós víz bejutását az üvegekbe.
Az agyagkannákat ketrecekben eresztik le a mélyre, hogy a nemkívánatos búvárok ne tudják ellopni az egyedülálló borokat.
A tulajdonosok elmondása szerint az ötlet onnan ered, hogy a tenger ideális körülmények között természetes hűtést biztosít és a víz alatti tökéletes csend javítja a minőséget is.
Ha nem szeretnél lemerülni a borászat megtekintéséért, termékeiket a felszíni márkaboltban is megvásárolhatod. Vagy elutazhatsz Olaszországba, ahol szökőkútból folyik a fenséges ital.
Ez is érdekelhet:
- Íme a roboráló és memóriajavító rozmaringbor, a királynők gyógyvize
- Befűtöttek a szőlőültetvénynek a borászok, így védekeznek a fagy ellen
- 17 brilliáns ötlet, hogyan hasznosítsuk a hordót
(via Condé Nast Traveler)