Láthatóvá váltak az elsüllyesztett erdélyi falu romjai

A jelenlegi mesterséges tó helyén állt Bözödújfalu.

A tóban álló irányítótornyot a gáttal összekötő híd egyik összekötőeleme 2017 februárjában a vízbe esett, így szükségessé vált annak felújítása. Akkor elkezdődött a falut elárasztó mesterséges tó leeresztése. Két hónap alatt több mint nyolc méterrel csökkentették a tó vízszintjét, így mára láthatóvá váltak az egykori település romjai, de csak néhány romos épület. A következő hetekben tovább apasztják a tározó vizét, hogy a vízgazdálkodási vállalat szakemberei meg tudják javítani a tóban álló irányítótornyot. A mesterséges tavat a munka elvégzése után, ősszel újra feltöltik.

A víztározó története

A hivatalos álláspont szerint a tavat eredetileg ideiglenes víztározóként kezdték építeni, amely csak az árvízhullámot fogta volna fel és nem árasztotta volna el Bözödújfalut. A gátépítés 1975-ben kezdődött, de 1977-ben leállt, mert az egy bizonyos határérték alatti beruházásokat rendeletileg leállították. Ahhoz, hogy a munkálatokat folytathassák, a gátat áttervezték, így 1984-től újra beindult a munka. A mögötte létrejött mesterséges tó medrébe Bözödújfalu is belekerült, 1992-ig a tó vízszintje elérte a jelenlegi magasságot. A gát 625 m hosszú és 28 m magas.

A felvételeken a leapasztott mesterséges tó medre és a sérült irányítótorony látható a Maros megyei Bözödújfalun 2017. május 21-én – Fotók: MTI – Boda L. Gergely

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, a Sokszínű vidék Facebook-oldalán teheted meg. Ha bővebben olvasnál az okokról, itt találsz válaszokat.

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.