Hogyan válasszuk ki a legfinomabb görögdinnyét?

Kerüljük el a csalódást, hogy mikor felvágjuk a megvásárolt görögdinnyét, az kevésbé roppanós és édes, mint amire számítottunk.
Kapcsolódó cikkek

Ha nyár, akkor görögdinnye, de valószínűleg mindnyájan ismerjük az érzést, amikor az első ízetlen falat még az élettől is elveszi a kedvünket. A gyümölcs jókora hátulütője, hogy nehéz megállapítani, a polcokon melyik az igazán érett darab és melyiket érdemes megvásárolni.

A görögdinnye azon kevés gyümölcsök közé tartozik, amely a száráról való leszedése után már nem érik tovább, tehát nem érdemes azzal próbálkozni, hogy hazavisszük a boltból és tovább érleljük a napon. A sárgadinnye és más dinnyefajták szobahőmérsékleten lágyabbá válnak, de azok ízét is a szedés pillanata határozza meg egyszer és mindenkorra.

A nyugodalmas dinnyefogyasztás érdekében a Sokszínű Vidék megpróbálta összeszedni, hogy mire érdemes nagyon odafigyelni a görögdinnye megvásárlásakor, illetve ha kertben, termőföldön termesztettük, a szedésekor.

Hogyan válasszuk ki az üzletben?

A görögdinnye alsó része a növekedés során folyamatosan érintkezik a talajjal, így ha tökéletesen megérett, sárgás színűnek kell lennie. Ha viszont fehér, akkor semmiképp ne adjunk ki érte pénzt.

Tartsuk a fülünkhöz a dinnyét – már ha nem több tíz kilónál -, és kopogtassuk meg vagy pörgessük az ujjunkkal. Kongatásra az érett görögdinnye inkább “zörgő”, mintsem “puffanó” hangot ad. Az éretlen gyümölcs hangzása jóval nagyobb, a túlérett pedig tompa hangot ad. Az éretlen és az érett görögdinnye közötti különbségtétel megtanulása gyakorlást igényel, de a piacon például bátran megkérhetjük az eladót, hogy segítsen nekünk.

Fotó: Thinkstock

Vegyük fel a gyümölcsöt és vigyük kicsit arrébb a többitől, majd szimatoljuk meg erősen. Az érett görögdinnye enyhén édes illatú és hasonlít a gyümölcs ízére. Azonban ha túl édes odort érzünk, az a dinnye túlérettségére utalhat. Ez a módszer például remekül alkalmazható a sárgadinnye kiválasztásánál is.

Ha átmentünk a fenti teszteken és még mindig nem tudunk dönteni néhány dinnye között, akkor hasonlítsuk össze a hasonló méretűek súlyát, és válasszuk azt, ami nehezebbnek érződik. A hibaszázalék itt közel sem nulla, de a praktika megbízhatónak mondható.

13 extra ötlet és praktika, ami aranyat ér a dinnyeszezonban
Tudtad? A dinnye amilyen jól tűri a forróságot, olyan rosszul tűri a fagyot. Épp ezért ne tároljuk a fagyasztóban.

Honnan tudjuk, hogy megérett a szárán?

Ugye emlékszünk a vetés napjára, és leírtuk a dátumot, amikor ültettünk? A vetőmagok csomagolását általában egészen pontos leírással látják el, az utasítások, így az “aratás” időpontja megfelelő öntözés, jó talaj, és kártevőhiány mellett bátran követhetők. Arra azért mindenképp ügyeljünk, hogy a dinnyét ne szedjük le addig, míg a csomagoláson feltüntetett méretűre nem nőtt.

Mint azt már fentebb említettük, a görögdinnye hasa sokat elárul az érettségéről, ezért még a szárán forgassuk meg óvatosan a gyümölcsöt, és nézzük meg, hogy sárgás vagy fehér színű az alja. Ez jó lehetőség arra is, hogy gyümölcsből falatozni vágyó csigákat és más károkozókat eltávolítsuk róla.

Fotó: Thinkstock

Bár a leveleknek és a száraknak még zöldnek és egészségesnek kell lennie, az érett görögdinnye esetén a gyümölcshöz legközelebb eső inda már barna és száradt lesz. Ha zöld, akkor a dinnye feltehetően még érlelődik. És ha már a szárak és levelek is barnulnak, érdemes azonnal leszedni a finomságot, még mielőtt minden rosszra fordul.

Ahogy az imént szóltunk róla, a kopogtatással sok következtetést levonhatunk a görögdinnyék esetében, és ez akkor is igaz, ha még a száron vannak.

9 ötlet nyári piknikhez dinnyeimádóknak
Nyári piknikeken kreatív megoldásokat varázsolhatunk a görögdinnyéből vendégeink örömére.

(kiemelt kép: Thinkstock)