Mozaik

Már Törökországban jár a telelésre indult jeladós magyar gólya

Báró újra megelőzte sok társát.

A bekamerázott őrhalmi gólyafészekbe rendszeresen visszatérő, Báró névre keresztelt fehér gólya szakirodalma a madárbarátok számára jól ismert. A szakemberek évek óta figyelték, mi állhat Báró viselkedésének hátterében, miszerint a legkorábban telelésre induló és a legkorábban érkező fehér gólyák egyike. A kérdésre megszületett a válasz is, melyről korábban írtunk.

Megérkezett teleléséből az első jeladós fehér gólya - Kukkants be Báró fészkébe
A madár évek óta a legkorábban tér vissza Magyarországra.

Néhány napja arról tájékoztattuk olvasóinkat, hogy megkezdték gyülekezésüket a hosszú vándorútra a gólyacsapatok, de akkor még nem tudtuk, hogy Báró fittyet hányva a feltételezésekre és a várakozásokra, már javában úton volt.

Megkezdték a gyülekezést afrikai vándorútjukra a gólyacsapatok
A madarak tudják, hogy hamarosan elérkezik a vonulás ideje.

Az Északi Gólyahír Facebook oldala augusztus 18-án, csütörtökön délelőtt számolt be arról, hogy Báró augusztus 12-én még Magyarország területéről, Békés megyéből adott jelet magáról, ma pedig Törökországban jár a valószínűleg nagyszámú gólyasereg társaságában. A Boszporuszon – ahol nagyon látványos a gólyaseregek vonulása – már túljutott.

Jó utat kívánunk a madárnak, azt remélve, hogy többi társa is a nyomába ered hamarosan. A jeladós fehér gólyák vonulásáról a műholdas térképen IDE KATTINTVA találhatók naprakész információk.

Kiemelt képünk illusztráció.

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik