Mozaik

Hófehér homoktenger a világ legkülönösebb sivatagában

Ha úgy gondoljuk, hogy havas a táj, akkor tévedünk.

Új–Mexikó különleges sivatagában a perzselő napsütésben fehér homoktenger szikrázik. A White Sands (Fehér-homok) sivatag homoktengerét nem kvarcszemcsék alkotják, mint a legtöbb homoksivatagot, hanem puha kalcium-szulfát. A fehér sivatag mintegy 700 négyzetkilométeren terül el – írja az Érdekes világ.

Ennek a különleges sivatagnak az eredete mintegy 100 millió évre nyúlik vissza, amikor az észak-amerikai kontinensnek ezt a részét még sekély tenger borította. Ahogy a tenger fokozatosan visszahúzódott, sós tavak maradtak vissza, amelynek a vizét a nap melege lassan elpárologtatta. A só mellett a gipsz is kivált és vastag rétegben lerakódott az egykori tengerfenéken.

A hófehér sivatag akár 30 méteres magasságot is elérő dűnéi állandóan változtatják a helyüket, a szél hatására évente akár 9 métert is megtehetnek, így mindig más és más látvány várja az idelátogatókat.

A Fehér-sivatag Földünk talán “leghuzatosabb” tája: szinte szünet nélkül fúj a szél. Bár pusztító, mindent elsöprő homokviharok az esztendő bármely időszakában előfordulhatnak, leghevesebben mégis novemberben és decemberben számíthatunk rájuk – az oázislakók nem kis bosszúságára. Állítólag az apró kvarcszemcsék nem ismernek akadályt, s a legapróbb réseken is áthatolnak: nem véd meg tőlük sem zárt lakóépület, sem fedett terepjáró. A nemritkán napokig elhúzódó homokviharok a sivatagi sziklák délceg ormait vaskos porfelhőkbe rejtik, s a vihar múltán a felkavart finom homok csupán lassan ülepszik le.

Fotó: Halm Pix
Fotó: landarts
Fotó: landarts
Fotó: wallpaperweb.com

El nem mondható, le nem írható érzés végigautózni ezen a tájon!

Érdemes megnézni videón!

Láttad már a homokot nagyító alatt? Hihetetlenül szép
A homokszemek változatos világa ámulatba ejtő.
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik