Kétmillió palack bor az eldugott földalatti európai városban

Az egyik legminőségibb európai bort készítik, mégis csak kevesen tudnak róla.

Európa egy eldugott részén létezik egy földalatti város, amelyben bor van, amerre a szem ellát. Minden utca egy szőlőfajta nevét hordozza, mint a Pinot vagy a Cabernet Sauvignon. A látogatók lassan haladnak autóikkal és kerékpárjaikkal az útvesztőben, ahol az általános forgalmi szabályok érvényesek. A moldvai Mileștii Mici büszkén viseli a világ legnagyobb borospincéje címet – írja a National Geographic.

Az Ukrajna és Románia gyűrűjében található Moldovában a borkészítés hagyománya több száz évre nyúlik vissza. Az alacsonyan fekvő dombok, a napsütötte síkságok, a folyóvizek és Fekete-tenger medencéjében lévő mérsékelt éghajlat tankönyvbe illő feltételeket biztosít a szőlőtermesztéshez, amely így méltó riválisa a kontinens nagy szőlőültetvényeinek.

Fotó: Europress/dpa/Thomas Koerbel

A Szovjetunió részeként Moldovában gyártották a legtöbb bort az összes állam közül: a szovjetek minden második palack bora Moldovából származott.

Bár a moldovai bor még mindig keresi a piacát világszerte és sokan nem tudnak róla, akik megkóstolják, elismerik az értékeit

– mondta Viorel Bezede, az állam kézben lévő Mileștii Mici ügyintézője.

A borospincét azután alakították ki, hogy az egykor a helyén működő mészkőbánya az 1960-as évek második felében bezárt. A 240 kilométer hosszú földalatti területen mindig 10 Celsius-fok alatti a hőmérséklet, amely nélkülözhetetlen a jó borok érlelésében.

A város megközelítőleg felében csak bort találni, úgy kétmillió üveget. Ezzel a számmal pedig Mileștii Mici a világ legnagyobb borgyűjteményeként bekerült a Guinness Rekordok Könyvébe is.

Fotó: Europress/AFP/Vadim Denisov

A látogatók saját járművükkel mehetnek végig az egy óra alatt bejárható túraútvonalon szakértők segítségével, akik elvezetik őket a legértékesebb évjáratok tárhelyéig, amely 60 méterrel a földfelszín alatt fekszik.

Bár Mileştii Mici büszkélkedhet a legnagyobb borkészlettel, a közelben található Cricova pincészete szintén kiterjedt, 120 kilométeren húzódó földalatti alagutakból álló hálózat. Moldovában októberben ünneplik a nemzeti bor napját, de egész évben elmondható, hogy a nemzet borszeretete mélyreható.

Megnyitott Horvátország első víz alatti borászata
Szintet lépett a világ egyik legnagyobb borfogyasztó nemzete.

Kiemelt kép: Europress/AFP/Vadim Denisov