Mozaik

Megnyitott Horvátország első víz alatti borászata

Szintet lépett a világ egyik legnagyobb borfogyasztó nemzete.

Dubrovniktól fél órás autóútra, a Peljesac félszigeten található Drace városában megnyílt Horvátország első víz alatti borászata, és mostantól bárki meg is látogathatja.

Az Edino Vina borászat minden érdeklődőt szívesen lát, aki veszi a bátorságot és búvárruhában fedezi fel a vállalat hétköznapinak közel sem nevezhető munkásságát. Sőt, a résztvevők bónuszként egy elsüllyedt hajó fedélzetére is betekinthetnek.

A bort három hónapig a felszínen érlelik, majd egy speciális, keskeny nyakú, két fogantyús agyagkannában egy-két évig a víz alatt tárolják, ami különleges fenyőaromát kölcsönöz az italoknak.

Mivel a víz növeli a szivárgás esélyét, a tulajdonosok minden lehetséges óvintézkedést megtettek a szennyeződés ellen. Az összes palackot parafálták és két réteg gumival látták el, hogy megakadályozzák a sós víz bejutását az üvegekbe.

Az agyagkannákat ketrecekben eresztik le a mélyre, hogy a nemkívánatos búvárok ne tudják ellopni az egyedülálló borokat.

A tulajdonosok elmondása szerint az ötlet onnan ered, hogy a tenger ideális körülmények között természetes hűtést biztosít és a víz alatti tökéletes csend javítja a minőséget is.

Ha nem szeretnél lemerülni a borászat megtekintéséért, termékeiket a felszíni márkaboltban is megvásárolhatod. Vagy elutazhatsz Olaszországba, ahol szökőkútból folyik a fenséges ital.

Ez is érdekelhet:

(via Condé Nast Traveler)

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik