Mozaik

Téli napforduló: asztrológusok szerint a mai az év legrosszabb napja

Az idei téli napforduló szó szerint az év legsötétebb napja lesz, és mindez egy olyan ritka kozmikus összjátéknak köszönhető, ami több, mint 350 éve nem fordult elő.

Mintha a december nem eléggé őrült, mintha nem szakadna ilyenkor a nyakunkba minden, még az asztrológusok sem biztatnak túl sok jóval, miszerint az idei december 21-e az év legrosszabb napja lesz- írja a Daily Mail.

Neil Spencer asztrológus szerint az idei napforduló különbözik a megszokottól,  hiszen 1664 óta először lesz olyan bolygóállás, ami igen kellemetlen hatással lehet ránk.

Neil tanácsa, hogy december 21-én ügyeljünk arra, hogy mit csinálunk, mert bármihez kezdünk, minden nehezebben megy majd. Ha egy mód van rá, akkor ezen a napon most semmi új dologba ne fogjunk. Kerüljük a fontos döntéseket és azokat az ügyeket, amik hosszú távon hatással lehet az életünkre. Ha mód van rá, akkor kerüljük az utazást is, hacsak nem akarunk több időt tölteni a repülőtereken, vasúton vagy buszmegállóban.

További érdekességek a téli napfordulóról

  • A téli napforduló ünneplésének lényege az volt, hogy „a sötétség felerősítette az emberek félelmét a haláltól, és az elmúlással éppen az élet és újjászületés alternatíváját állították szembe: emberek nagy lakomákkal, ivászatokkal, tánccal, zenével ünnepeltek. A téli napforduló évezredek óta nevezetes dátum, például a rómaiak ekkor ünnepelték a Saturnaliát. Jézus születését is csak 350 óta ünnepeljük december 25-én, azon a napon, amely az ókorban a leghosszabb éjszaka fent említett ünnepe volt. A kereszténység gyakorlatilag beemelte az ünnepei közé az ősi szokást. Megmaradt az örökzöldekből font koszorú és az ajándékozás hagyománya is,és a leghosszabb éjszakán különböző szokásokkal éltették a fény győzelmét és a természetet.
  • Valójában nem is egy, hanem két téli napfordulónk van egy évben. Míg télen a dominánsabb (északi) félteke a Föld Naphoz közelebb eső pólusa hidegebb időjárást és kevesebb fényesszenciát eredményez, addig  ez idő tájt a déli oldal kapja a meleg, s hosszasra nyúló napsütések, nyárias velejáróját. Mindez azt eredményezi, hogy amíg az északi pólus december 21.-én, addig a dél június 21.-én ünnepli téli napfordulóját.
    Ha mindez kicsit elképzelhetetlenül hangzik, akkor itt egy rövidke videó, ami feketén-fehéren bemutatja eme, —Nap szemszögéből — a Föld félgömbjei felcserélődésének folyamatát.

  • Ezen a napon a legkevesebb a napsütéses órák száma. Az Északi-sarkkörön például egyáltalán nem kel fel a Nap.
  • Ez az időszak a hosszú árnyékok ideje.  Most, hogy a Nap ismételten alacsonyabb ívben halad fejünk felett, megünnepelhetjük elénk-mögénk vetülő, sötét árnyéktükrünk nyúlánk hosszát.
Fotó: Mike page
  • A téli napfordulóra eső telihold majdhogynem oly ritka, mint a fehér holló, más példával élve olyan, mint a naptári Kék Hold  (ha egy hónapban két telihold van). Kék Hold legutóbb 2015 júliusában fordult elő, s legközelebb 2018 januárjában és márciusában várható. 1793 óta mindössze tíz alkalommal fordult elő, hogy a téli napforduló pont egybeesett a teliholddal, utoljára 2010-ben lehettünk szemtanúi (viszont az is teljes holdfogyatkozásnak számított) és legközelebb 2094-ben lehetnek majd gyermekeink és unokáink.
Így néz ki hajnalban a Tejút a Felvidékről fotózva
Gömöralmágy felől készültek a gyönyörű felvételek.
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik