Mozaik

Téli napforduló: asztrológusok szerint a mai az év legrosszabb napja

Sokszínű Vidék
Sokszínű Vidék

2017. 12. 21. 06:06

Az idei téli napforduló szó szerint az év legsötétebb napja lesz, és mindez egy olyan ritka kozmikus összjátéknak köszönhető, ami több, mint 350 éve nem fordult elő.
Korábban a témában:

Mintha a december nem eléggé őrült, mintha nem szakadna ilyenkor a nyakunkba minden, még az asztrológusok sem biztatnak túl sok jóval, miszerint az idei december 21-e az év legrosszabb napja lesz- írja a Daily Mail.

Neil Spencer asztrológus szerint az idei napforduló különbözik a megszokottól,  hiszen 1664 óta először lesz olyan bolygóállás, ami igen kellemetlen hatással lehet ránk.

Neil tanácsa, hogy december 21-én ügyeljünk arra, hogy mit csinálunk, mert bármihez kezdünk, minden nehezebben megy majd. Ha egy mód van rá, akkor ezen a napon most semmi új dologba ne fogjunk. Kerüljük a fontos döntéseket és azokat az ügyeket, amik hosszú távon hatással lehet az életünkre. Ha mód van rá, akkor kerüljük az utazást is, hacsak nem akarunk több időt tölteni a repülőtereken, vasúton vagy buszmegállóban.

További érdekességek a téli napfordulóról

  • A téli napforduló ünneplésének lényege az volt, hogy „a sötétség felerősítette az emberek félelmét a haláltól, és az elmúlással éppen az élet és újjászületés alternatíváját állították szembe: emberek nagy lakomákkal, ivászatokkal, tánccal, zenével ünnepeltek. A téli napforduló évezredek óta nevezetes dátum, például a rómaiak ekkor ünnepelték a Saturnaliát. Jézus születését is csak 350 óta ünnepeljük december 25-én, azon a napon, amely az ókorban a leghosszabb éjszaka fent említett ünnepe volt. A kereszténység gyakorlatilag beemelte az ünnepei közé az ősi szokást. Megmaradt az örökzöldekből font koszorú és az ajándékozás hagyománya is,és a leghosszabb éjszakán különböző szokásokkal éltették a fény győzelmét és a természetet.
  • Valójában nem is egy, hanem két téli napfordulónk van egy évben. Míg télen a dominánsabb (északi) félteke a Föld Naphoz közelebb eső pólusa hidegebb időjárást és kevesebb fényesszenciát eredményez, addig  ez idő tájt a déli oldal kapja a meleg, s hosszasra nyúló napsütések, nyárias velejáróját. Mindez azt eredményezi, hogy amíg az északi pólus december 21.-én, addig a dél június 21.-én ünnepli téli napfordulóját.
    Ha mindez kicsit elképzelhetetlenül hangzik, akkor itt egy rövidke videó, ami feketén-fehéren bemutatja eme, —Nap szemszögéből — a Föld félgömbjei felcserélődésének folyamatát.

  • Ezen a napon a legkevesebb a napsütéses órák száma. Az Északi-sarkkörön például egyáltalán nem kel fel a Nap.
  • Ez az időszak a hosszú árnyékok ideje.  Most, hogy a Nap ismételten alacsonyabb ívben halad fejünk felett, megünnepelhetjük elénk-mögénk vetülő, sötét árnyéktükrünk nyúlánk hosszát.
Fotó: Mike page
  • A téli napfordulóra eső telihold majdhogynem oly ritka, mint a fehér holló, más példával élve olyan, mint a naptári Kék Hold  (ha egy hónapban két telihold van). Kék Hold legutóbb 2015 júliusában fordult elő, s legközelebb 2018 januárjában és márciusában várható. 1793 óta mindössze tíz alkalommal fordult elő, hogy a téli napforduló pont egybeesett a teliholddal, utoljára 2010-ben lehettünk szemtanúi (viszont az is teljes holdfogyatkozásnak számított) és legközelebb 2094-ben lehetnek majd gyermekeink és unokáink.
Gömöralmágy, 2016. június 30.
A Tejút látható az éjszakai égbolton a felvidéki Gömöralmágy felõl fotózva 2016. június 29-én.
MTI Fotó: Komka Péter
Így néz ki hajnalban a Tejút a Felvidékről fotózva
Gömöralmágy felől készültek a gyönyörű felvételek.
vissza a címlapra

Kommentek

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.