Mozaik

10 mesébe illő erdő, de nem mindegyikben sétálnánk szívesen

1. Zhangjiajie Nemzeti Erdő Park, Kína

A kínai Hunan tartományban elterülő Zhangjiajie Park 4810 hektáros területen elterülő fáiról, a csúcsok közt megbúvó folyókkal, patakokkal és vízesésessel tarkított szurdokairól , csodálatos, mintegy 3.000 darab kvarci homokkőoszlopairól, és két természet hídjáról vált nevezetessé.  Az egyik hídja a 26 méter hosszú, 100 méter magas és 1,6 méter széles Xianrenqias, azaz a Halhatatlanok hídja, míg a másik a Tianqiashengkong (Híd az égen), ami a Xianrenqias-t  túlszárnyalva 40 méter hosszával, 10 méter szélességével és 357 méter magasságával a világ legnagyobb természetes hídjának számít. A park 1992-ben a Világörökség része lett, s e hely meseszerűsége ihlette meg James Cameron filmrendezőt, mikor az „Avatar” c. filmjének helyszínén munkálkodtak.

2. Yili, a barackvölgy, Kína

Kína észak-nyugati, kazahsztánihoz közeleső részén, Xinjiang tartományban létezik egy völgy, mi minden tavasszal a rózsaszín és fehér sárgabarackok tengerévé válik. Xinjiang barackvölgye évek óta vonzza a turistákat, ami érthető is, hisz ki ne szeretne részesülni a szemet gyönyörködtető látványban?

Fotó: China-tour-advisors

3. Majomkenyérfák útja, Madagaszkár

Kétséges, hogy 25 darab fát lehet-e erdőnek nevezni vagy sem, de a majomkenyérfák útjának nevezett út Madagaszkár erdeinek öröksége és elképesztő látványa révén szinte önmagát méltatja említésre. Az út legnagyobb különlegessége az, hogy a magányosnak tűnő, különleges fák valóban a vörös földút mentén, szinte szabályosan helyezkedve sorakoznak fel.

Fotó: Frank-Vassen

4. Görbe erdő, Lengyelország

Lengyelország nyugati részén, Gryfino közösség közelében található a “görbe erdő” , melyet mindössze néhány száz fa alkot. Az erdő valóban igen fura, valószínű, hogy  a 90-es évek első felében ültetett fákat néhány éves korukban emberi beavatkozással terelték kissé nyakatekert irányba. Az, hogy pontosan hogyan, s miért tették, az rejtély.

Fotó: Kalasancjusz

5. Sötét sövény, Észak-Írország

Észak-Írország egyik leglátványosabb helyszíne a Ballycastle közelében található Sötét sövény. Sövény megnevezésével ellentétben a sövény valójában nem is egy sövény, hanem egy íves formában növő, kétszáz esztendős bükkfasor, mi egybefonódó ágaival teljesen árnyak közé burkolja az alatta húzódó utat. A fákat a XIX. században a Stuart család ültette, ezzel díszítve az udvarházukba vezető utat. Az udvarházban ma már egy golfklub működik, azonban a fasort máig egy kísértethistória lengi körül, miszerint; néha egy titokzatos nő suhan végig az úton, majd kámforként tűnik el, mikor eléri az utolsó bükköt.

Fotó: Paul-j-martin

6. Hang Son Doong barlang, Vietnám

A még csak nemrégiben (1991-ben) felfedezett barlang különlegessége az, hogy saját folyóval és dzsungellel rendelkezik, s néha még kisebb felhők is kialakulnak benne. A Hang Son Doong ötször nagyobb, mint a korábban Vietnám legnagyobb barlangjaként ismert Phong Nha, ugyanis legtágasabb helyein még a 200 méter magasságot és 150 méter szélességet is elérik üregei. Legnagyobb üregének hossza pedig közel 5 kilométer, s vannak olyan helyei is, hol 70 méter magas állócseppkövek találhatók.

Fotó: Son-doon-cave

7. Puzzlewood, Anglia

Angliában létezik egy Puzzlewood nevezetű erdő (Rejtélyerdő), amit sokan a tündérek és koboldok erdejének tartanak, nem is csoda, hogy az öreg írómestert, J.R.R Tolkien-t is megihlette.
Az erdő kialakulása elsősorban a rómaiaknak köszönhető, akik vasércbányászat közben mély árkokat ástak, majd miután tovavonultak a Tudor-időszak uralkodóinak vadászterületévé lett, s mindeközben a természet lassan visszavette, mi őt illeti. A rejtélyerdő mintegy 110 négyzetkilométeres területen helyezkedik el. Anglia legősibb megmaradt erdejéről van szó, melyet 1938-tól nemzeti parkká nyilvánítottak.

Fotó: Stuart-herbert

8.  Sárkányok vére, Szokotra sziget

Az Indiai-óceánon  tengődő, négy sziget alkotta, aprócska szigetcsoport már 2000 éve lakott terület. A szigeten működő, 50 ezres Olduvai civilizáció elsődleges foglalkozását a halászat, állattenyésztés és földművelés teszi ki. A szintén Szokotrának nevezett, a szigetcsoport legnagyobb tagja legnagyobb különlegessége az, hogy 825 különös  növény, élőlény számára biztosít otthont. Emellett nem csak a szárazföldi élet, hanem az óceán élővilága is változatos, ugyanis a sziget közelében 253 zátony-építő korallfaj, 730 féle part menti hal, és 300 különböző rák, homár és garnélafaj népesíti be a sziget vízivilágát. Legnagyobb ereje mégis sárkányfái, vagy sárkány vére fáiban rejlik. A sárkányfa nevét a sötétvörös gyantájáról kapta, vaskos ágain növekvő, örökzöld levelei akár 60 centiméter hosszúra is megnőnek.

Fotó: Valerian-Guillot

9. A Kaindy-tó, Kazahsztán

A tengerszint feletti 2000 méter magasságú, 400 méter széles kazahsztáni Tian Shan hegységben található Kaindy-tó az 1911-es földrengés következtében jött létre. A nagy földcsuszamlás elzárta a szurdok ”járatait”, ezzel egy természetes gátat alkotva, majd az esővíz megtöltve a völgyet, létrehozta magát a tavat. Az erdő vízből kiálló, impozáns fái elképesztő látványt nyújtanak.

Fotó: Milosz-Maslanka

10.   Aokigahara, az öngyilkosok erdeje, Japán

A Fudzsi Hegy tövében elterülő 35 km²-es, köd takarta erdő talaját vulkanikus kőzet borítja, növényzetét főleg fehér céd­rusok, fenyők és puszpángféle buk­szusok alkotják. A sűrűn álló fák és kisszámú erdőlakó állatoknak köszönhetően az erdő hátborzongató csöndbe burkolózik, ezen tulajdonsága miatt is aggatták rá a „fák tengere”megnevezést. Aokigahara jelentős szerepet játszik a japán mitológiában, miszerint az erdő a démonok lakhelye, elsősorban a megannyi holt miatt, kik azért érkeztek az erdőbe, hogy elvegyék önnön életük. 2002-ben 78 öngyilkos holttestére találtak rá ezen a helyen.

Fotó: Jordy-Meow

Címlapfotó: Swordlily-Chang/ wikimedia commons

Sárkányfák magasodnak a boldogság szigetén
Mintha egy más bolygón járnánk, pedig a Földön vagyunk.
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik