Mozaik
San Miguel de Aguayo, 2017. augusztus 13.
A Perseida meteorraj két tagja elég a légkörben a Tejút közelében a spanyolországi San Miguel de Aguayo felett 2017. augusztus 13-án, miután a Föld belépett a Perseida meteorraj összetevõit alkotó 109P/Swift-Tuttle üstökös pályája mentén szétszórt porfelhõbe. A Perseidák az egyik legismertebb, fényes meteorokat és sûrû hullást produkáló meteorraj. A raj sok apró porszemcsébõl áll, amelyek a földi légkörben nagy sebességük következtében felhevülnek és elégnek. (MTI/EPA/Pedro Puente Hoyos)

Közeleg az év leglátványosabb csillaghullása

A rajtagok gyorsak, fehérek, de a fényes tűzgömbök lehetnek narancsos, vöröses színűek.
Korábban a témában:

A Perseidák meteorraj érkezése általában augusztus közepére esik, melyet “Szent Lőrinc könnyeinek” is neveznek a 258. augusztus 10-én mártírhalált halt Szent Lőrinc “emlékére”.  Ebben az időszakban fantasztikus látványra készülhetünk: érkeznek a Perseidák, az egyik legnagyobb sebességgel rendelkező meteorraj.

Zamárdi, 2015. augusztus 12. 
A Perseidák meteorraj egyik tagja Zamárdi felõl fényképezve 2015. augusztus 11-én.
MTI Fotó: Sóki Tamás
Fotó: MTI/Sóki Tamás

Az év leghíresebb és legnépszerűbb meteorraja, a Perseidák idei maximuma – az IMO 2018 Meteor Shower Calendar előrejelzése szerint – augusztus 12. 20 óra és augusztus 13. 8.00 óra között várható, olvasható a Magyar Csillagászati Egyesület weboldalán.

Újhold augusztus 11-én lesz, de ez egyáltalán nem fogja zavarni a megfigyelést. A meteorrajok első számú ellensége a fényszennyezés, ezért megfigyelésükre a kivilágított településektől távoli, jó körkilátású helyszíneket javasolják. Ilyenek például a csillagoségbolt-parkok – Zselic, Hortobágy, Bükk -, ahol valóban csekély mértékű fényszennyezés zavarja csak az észleléseket.

Schwaegalp, 2010. augusztus 11.
Hullócsillag az égen a svájci Alpokban fekvõ Saentis hegy fölött, Schwaegalp közelében 2010. augusztus 11-én. A csillagászok szerint az idén is a leglátványosabb látnivaló a Perszeidák. A meteorraj zápora óránként 50-100 fényes meteorral augusztus 11. és 12. éjjelén éri el csúcspontját azon szemlélõdõk számára, akik a városi fényektõl távol figyelik a sötét égboltot. 
(MTI/EPA/ALESSANDRO DELLA BELLA)
Fotó: MTI/EPA/Alessandro Della Bella

A raj általában a hajnali egy óra utáni időkben produkál normálisan nagyobb aktivitást, ekkor emelkedik a radiáns magasra. A rajtagok gyorsak, fehérek, de a fényes tűzgömbök lehetnek narancsos, vöröses színűek.

Jérémie Vaubaillon francia csillagász, meteorkutató szerint augusztus 13-án 01.37 körül egy másik, ősi filamentum ér el minket, ami így sok tűzgömböt kell hogy tartalmazzon. Ez magyar idő szerint 03.37 órakor van – írta a Vega Csillagászati Egyesület.

Kiemelt kép: MTI/EPA/Pedro Puente Hoyos

Kommentek

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.