Virágzó vidékünk

Csillagoségbolt-park lett a Bükki Nemzeti Park

A Zselic és a Hortobágy mellett harmadikként kapta meg hazánkban a nemzetközi minősítést.

2017. június 6-i döntésével a Nemzetközi Sötétégbolt Szövetség (IDA) csillagoségbolt-parkká nyilvánította a Bükki Nemzeti Parkot, így hazánkban a Zselic és a Hortobágy mellett harmadikként egy új védett terület kapta meg ezt a rangos elismerést – írja a Greenfo.

Fotó: MTI – Komka Péter

Szigorú kritériumok

A portál kiemeli: a világon olyan területeken hozható létre csillagoségbolt-park, amelyek állami tulajdonban vannak, és valamilyen természetvédelmi oltalmat élveznek, illetve az égbolt minősége (az égitestek láthatósága, a fényszennyezés mértéke szempontjából) megfelel a szigorú szabályoknak. További kritérium, hogy a látogatók számára nyitott legyen a terület, és az égbolt látnivalóit folyamatosan bemutassák a nagyközönség számára.

Közös akarat

A pályázat széles körű együttműködéssel – elsősorban a Bükki Nemzeti Park Igazgatóság, valamint zöld civil szervezetek, erdőgazdaságok, önkormányzatok, kutatóintézetek, egyetemek összefogásával – valósult meg. A megkötött együttműködési megállapodások alapján a területen tevékenykedő szervezetek közös akaratukkal nyilvánították ki a Bükki Csillagoségbolt-park létrehozásának szükségességét.

Fotó: MTI – Komka Péter

Csodák az égbolton

A Bükki Csillagoségbolt-parknak számos olyan pontja van, ahol zavaró fényektől távol figyelhetjük meg az égbolt csodáit. A Kaptárkő Egyesület és a Bükki Nemzeti Park Igazgatóság rendszeresen tart éjszakai terepbejárásokat, csillagászati bemutatókat, amelyekkel a természetes éjszakai sötét égbolt fontosságára és a fényszennyezésre, mint a környezetszennyezés egyik formájára, valamint megszüntetésének fontosságára kívánjuk ráirányítani a figyelmet.

Kiemelt kép: MTI – Komka Péter

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik