Virágzó vidékünk
Felsõtárkány, 2015. február 13.
A Tejút látszik az égbolton egy fa felett Felsõtárkány közelébõl fotózva 2015. február 12-én este. A csillagoségbolt-park cím megszerzésének érdekében a Bükki Nemzeti Park fényszennyezettségének felmérését végzik. Magyarországon eddig a Zselici Tájvédelmi Körzet és Hortobágyi Nemzeti Park nyerte el a nemzetközi csillagoségbolt-park címet.
MTI Fotó: Komka Péter

Csillagoségbolt-park lett a Bükki Nemzeti Park

A Zselic és a Hortobágy mellett harmadikként kapta meg hazánkban a nemzetközi minősítést.
Korábban a témában:

2017. június 6-i döntésével a Nemzetközi Sötétégbolt Szövetség (IDA) csillagoségbolt-parkká nyilvánította a Bükki Nemzeti Parkot, így hazánkban a Zselic és a Hortobágy mellett harmadikként egy új védett terület kapta meg ezt a rangos elismerést – írja a Greenfo.

Szomolya, 2014. május 1.
Kaptárkõ a Bükki Nemzeti Park természetvédelmi területén Szomolya közelében 2014. május 1-jén. Az átlagosan 60 cm magas, 30 cm széles és 25-30 cm mély, feltehetõen szakrális célokra használt fülkéket a riolittufa sziklákba faragták, nagy valószínûséggel az V. századtól a XV. századig terjedõ idõszakban. A természetvédelmi területen található hazánk legtöbb fülkével rendelkezõ kaptárkõ csoportja.
MTI Fotó: Komka Péter
Fotó: MTI – Komka Péter

Szigorú kritériumok

A portál kiemeli: a világon olyan területeken hozható létre csillagoségbolt-park, amelyek állami tulajdonban vannak, és valamilyen természetvédelmi oltalmat élveznek, illetve az égbolt minősége (az égitestek láthatósága, a fényszennyezés mértéke szempontjából) megfelel a szigorú szabályoknak. További kritérium, hogy a látogatók számára nyitott legyen a terület, és az égbolt látnivalóit folyamatosan bemutassák a nagyközönség számára.

Közös akarat

A pályázat széles körű együttműködéssel – elsősorban a Bükki Nemzeti Park Igazgatóság, valamint zöld civil szervezetek, erdőgazdaságok, önkormányzatok, kutatóintézetek, egyetemek összefogásával – valósult meg. A megkötött együttműködési megállapodások alapján a területen tevékenykedő szervezetek közös akaratukkal nyilvánították ki a Bükki Csillagoségbolt-park létrehozásának szükségességét.

Salgótarján, 2015. január 13.
A Fiastyúk (Plejádok) nyílthalmaz Salgótarján közelébõl fotózva 2015. január 13-án este.
MTI Fotó: Komka Péter
Fotó: MTI – Komka Péter

Csodák az égbolton

A Bükki Csillagoségbolt-parknak számos olyan pontja van, ahol zavaró fényektől távol figyelhetjük meg az égbolt csodáit. A Kaptárkő Egyesület és a Bükki Nemzeti Park Igazgatóság rendszeresen tart éjszakai terepbejárásokat, csillagászati bemutatókat, amelyekkel a természetes éjszakai sötét égbolt fontosságára és a fényszennyezésre, mint a környezetszennyezés egyik formájára, valamint megszüntetésének fontosságára kívánjuk ráirányítani a figyelmet.

Kiemelt kép: MTI – Komka Péter

Kommentek

Zalakaros, 2019. augusztus 20.
A zalakarosi termáltó 2019. augusztus 19-én. A tóból az alatta húzódó vízelvezetõ rendszer sérülése miatt 2018 májusában elfolyt a víz. A hibát kijavították, megkezdték a meder feltöltését.
MTI/Varga György
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.