Virágzó vidékünk

Megcsodálták a bükki boldogasszony papucsát

Ez a növény annyira védett, hogy élőhelye csak szervezett túra keretében látogatható.

A Bükki Nemzeti Park Igazgatósága minden évben lehetőséget biztosít fotósok és érdeklődők számára a Felsőtárkány határában található fokozottan védett orchidea, a boldogasszony papucsa (Cypripedium calceolus) megfigyelésére és fotózására.

A  természetvédelmi szakvezetés során a résztvevők sok érdekességet hallanak a falu közeli védett erdőkről, illetve két másik orchidea fajt – madárfészek kosbor, bíboros kosbor – is megfigyelhetnek a túra során.

Szigorúan elzárt terület

A boldogasszony papucsának élőhelye a látogatók elől elzárt, fokozottan védett területen fekszik, melynek kutatási céllal történő látogatása a természetvédelmi hatóság engedélyéhez kötött. A terület sérülékeny, taposásra kifejezetten érzékeny, ezért csak kiscsoportban (maximum 10 fő) valósítható meg a növények megfigyelése kontrollált körülmények között.

Mivel most virágzik a ritka növény, a napokban került sor egy szervezett túrára. Ennek során a látogatók előadást is hallhattak a bükki orchideák sokszínűségéről és e különleges növények életéről, és védelmük fontosságáról – olvasható a nemzeti park weboldalán.

Fotók: Wikimedia Commons

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik