Virágzó vidékünk

Nyílnak az orchideák a Kiskunságban

A virág természetvédelmi oltalom alatt áll.

Sokaknak talán meglepetést jelent, hogy itthon is élnek orchideák, pedig így igaz és sok van belőlük. Természetesen nem a trópusi őserdőkben és a virágkötészetekből ismert színpompás, nagyvirágú lepkeorchideákra és társaikra kell gondolni, de hazai képviselőiknek sem kell szégyenkezni szépség tekintetében. Az orchideák igen fajgazdag csoport, a nagyvilágban közel 23000 fajuk él – olvasható a Kiskunsági Nemzeti Park weboldalán.

Fotó: Wikimedia Commons

Bár az orchideák – magyar megnevezéssel: kosborok – virágai igencsak eltérőek lehetnek szín-, alak- és méret szempontjából egyaránt, felépítésük alapvetően egységes.

A napokban nyílásnak indult az agárkosbor a Kiskunság legkorábban nyíló orchideája. A virág hegyi réteken, lápréteken, száraz- és félszáraz gyepeken, cserjésekben egyaránt előfordul. A Duna-Tisza közén elsősorban homoki sztyeppréteken, illetve a szikesekbe ékelődő löszös magaslatokon találkozhatunk a virággal, mely – ha szórványosan is, de – szinte a teljes Kiskunságban megtalálható.

Fotó: Wikimedia Commons

Mint minden hazánkban előforduló kosborfaj, az agárkosbor is védett, így gyűjtése, károsítása szigorúan tilos.

Kiemelt kép: Wikimedia Commons

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, a Sokszínű vidék Facebook-oldalán teheted meg. Ha bővebben olvasnál az okokról, itt találsz válaszokat.

24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.