Mozaik

Egy kutató -70 Celsius-fokban főzött az Antarktiszon, az eredmény elképesztően látványos

Cyprien Verseux gleccserkutató és asztrobiológus jelenleg a világ legelszigeteltebb tudományos bázisán dolgozik az antarktiszi Concordia Station nevű állomáson. Még a Földtől 400 kilométerre keringő Nemzetközi Űrállomás is közelebb van a civilizációnkhoz, ráadásul a kutatók rendkívül fagyos körülmények között végzik a munkájukat a lakhatatlan kontinensen.

Amikor éppen nem minták gyűjtésével és a klímaváltozással kapcsolatos kutatásokkal van elfoglalva, Cyprien a blogján osztja meg élményeit az érdeklődőkkel.

A bázison olyannyira egyedül vannak a tudósok, hogy még a baktériumok sem képesek túlélni itt. Télen kilenc hónapon át pedig elhagyni is megközelíteni sem lehet a terepet, ugyanis annyira hideg van, hogy a járművek nem bírják ki. Ezekben a napokban tizenhárman tartózkodnak az állomáson: technikusok, kutatók, egy szakács és egy orvos.

Cyprien Verseux

Az oxigénhiány és az élettelen táj olyan érzést kelt a tudósokban, mintha egy teljesen másik bolygón lennének.

Ez a leghidegebb hely a Földön, a hőmérséklet olykor -80 Celsius-fok alá is süllyed. Augusztusban három hónap után láttuk újból a napot. A levegő rendkívül száraz és szegény oxigénben

– mondta a Bored Panda megkeresésére a kutató.

Mindazonáltal hiába élnek rendkívül szélsőséges körülmények között, az asztronómia, a fiziológia, a gleccserkutatás, a geofizika és a légköri tudományok területéről is sok szakértő vállalja a kihívást a felfedezések reményében.

Cyprien Verseux

Cyprien és kollégáinak munkája azért is nagyon fontos, mert rávilágítanak, hogyan változott az utóbbi időszakban a klíma, és az adatokból következtetni tudnak, mi várható a közeljövőben. Azt most már biztosan tudják, hogy az üvegházhatást okozó gázok szintje 800 ezer éve nem volt ilyen magas az Antarktiszon, mint most.

A kutató napokban úgy döntött, szabadidejében kimegy főzni a hidegbe, hogy aztán fotókat is készítsen az ételekről, amint megfagynak. Természetesen mindezt csak szórakozásból tette, de a felvételek tökéletesen szemléltetik, milyen dermesztő időjárás van odakint.

Lángost sütött az Antarktiszon a magyar kutatónő
Jurányi Zsófia nemrég ért haza, a kint töltött idő alatt nem volt ritka a mínusz 44 fok sem.
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik