Mozaik

68 évesen ismét költ a világ legidősebb madara

Újra költ a világ legidősebb tengeri madarának tartott Laysan-albatrosz, Wisdom, írja az MNN.

A matuzsálemnek számító madár november 29-én érkezett meg az északnyugati Hawaii-szigetekhez tartozó Midway-atollra, és a biológusok megerősítették, hogy máris tojást rakott. Párjával, Akeakamaival minden évben több ezer kilométert tesznek meg, hogy a megszokott helyen neveljék fel utódjukat.

Bob Peyton, az amerikai Hal- és Vadvédelmi Szolgálat (USFWS) projektvezetője egy korábbi interjúban arról beszélt, Wisdom rengeteg embert inspirál világszerte. Az utóbbi hat évtizedben mindig visszatért a Midway-atollra, és  ez idő alatt  összesen legalább 30-35 tojást keltett ki.

Madalyn Riley/USFWS Volunteer/Flickr

Az albatroszok nem minden évben raknak tojást, és ha megteszik, akkor is csak egy csibét nevelnek fel, így minden egyes példány nagy jelentőségű az egész kolónia számára

Wisdomot 1956-ban gyűrűzték meg, első költése alkalmával. E madárfaj legkorábban ötévesen rak tojást, így kiszámolható, hogy Wisdom hamarosan 68 éves lesz.

A ragadozómentes Midway-atollon 30 madárfaj hárommillió példánya él, költ vagy telel át, köztük egymillió albatrosz, a világ legnagyobb albatroszkolóniája. A kis sziget a Laysan-albatroszok csaknem 70 százalékának biztosít élőhelyet.

Az albatroszcsibék rendszerint február elején kelnek ki és júliusra válnak röpképessé. Az év legnagyobb részében egyedül vannak úton, és siklórepülésben hatalmas távolságokat tesznek meg a Csendes-óceán északi része fölött.

Olvasói sztorik