Mozaik

Ritka zebra született újév napján a Nyíregyházi Állatparkban

Az ország egyedüli Grevy- zebra csapata új taggal bővült a Nyíregyházi Állatparkban, tudatta honlapján az intézmény.

A kiscsikó érkezését január második hetére várták, ám valószínűleg az év végi petárda durrogtatás miatt, hamarabb indult be az ellés, és így az újév első napján született meg.

Bár a kis csődör a tervezettnél korábban látta meg a napvilágot, makkegészséges. Mivel születése összefügg az óév búcsúztatásával, gondozóitól a Szilveszter nevet kapta.

MTI/Balázs Attila

A Nyíregyházi Állatpark – mely a ritka és veszélyeztetett állatfajok tartását és szaporítását tűzte ki célul – 2008 óta tartja a különleges Grevy-zebrákat, melyből kevesebb mint 2000 egyed él a szabad természetben Dél-Etiópia és Kenya területein. Az 1970-es évek végén még 15 ezer élt belőlük Kelet-Afrikában, azonban egyedszámuk drámaian lecsökkent a vadászatuk és élőhelyeik eltűnése miatt. Az itt élő 5 fős tenyészcsapat igen sikeresnek mondható, hiszen a tavalyi esztendőben is volt szaporulat.

A Grévy-zebra  (Equus grevyi) a legnagyobb termetű zebrafaj és egyben a legnagyobb vadon élő lóféle. A többi zebrafajtól – az alföldi és hegyi zebrától – könnyen megkülönböztethető, mivel hasa töve fehér és a hátán a gerinc mentén fehérrel keretezett sáv fut végig, valamint a fülei is jóval nagyobbak.

MTI/Balázs Attila

A faj, nevét Jules Grévy 19. századi francia köztársasági elnöktől kapta, aki egy ilyen állatot kapott ajándékba Abesszíniától.

A Nyíregyházi Állatpark igazi kuriózum a zebra fajok kedvelőinek, mivel a Grévy- mellett az alföldi zebra két alfaja, a Böhm- és a Chapman-zebra is látható egy másik kifutóban.

Szilveszter erős csődör csikó, aki egyelőre anyjával él közösen a Tarzan ösvénye fűtött istállójában, de ahogy felerősödik, megismerkedik a fekete kontinens patás állatait bemutató több hektáros kifutórendszer többi lakójával; többek között a Rotchild- zsiráfokkal, a fekete lóantilopokkal vagy a nagy kudukkal. Tápláléka az első 6-7 hónapban elsősorban az anyatej lesz, de már 30-40 naposan elkezdi kóstolgatni a szálas takarmányt is.

Galéria
MTI/Balázs Attila

Az ivarérettséget négyéves korára éri majd el, s valószínűleg ekkor másik európai állatkertbe helyezi majd az Európai Fajmegőrzési Program keretein belül, a faj koordinátora.

Megtalálod a zebrát a gnúcsorda között?
Mintha tűt keresnénk a szénakazalban.

Kiemelt kép: MTI/Balázs Attila

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik