Mozaik
Male Madagascar Pochard swimming in captivity Madagascar.
Zoological Garden of AntananarivoIt's the last individual living of the species, captured and put in captivity in 1991 (the last observation went back to 1970). At the end of 2006, 9 adults and 4 recently-hatched young were discovered.
Biosphoto / Olivier Langrand

Szabadon engedték a világ legritkább madarait

Korábban a témában:

Új környezetben ünnepelhetik az újévet a világ legritkább madarai, írja a BBC. A lap szerint egy nemzetközi kutatócsoport 21 madagaszkári cigányrécét engedett szabadon egy tónál Madagaszkár északi részén.

15 évig a faj egyetlen példányával sem találkozott senki, ezért azt hitték, hogy a madagaszkári cigányréce teljesen kihalt. Aztán 2006-ban váratlanul feltűnt 25 madár egy tónál.

Male Madagascar Pochard going in captivity Madagascar.
Zoological Garden of AntananarivoIt's the last individual living of the species, captured and put in captivity in 1991 (the last observation went back to 1970). At the end of 2006, 9 adults and 4 recently-hatched young were discovered.
Biosphoto / Olivier Langrand
Europress / AFP / Biosphoto / Olivier Langrand

Madagaszkár vizes élőhelyei olyannyira szennyezettek és sérültek voltak, hogy a kevés maradék madár az utolsó még érintetlen területre vonult. De Rob Shaw, a Wildfowl and Wetlands Trust (WWT) környezetvédő szervezet vezetője arról beszélt, a madagaszkári cigányrécék a túlélésért küzdöttek egy olyan helyen, ami nem felelt meg nekik. A menedék többek közt túl hideg volt számukra a szaporodáshoz.

Rengeteg veszély fenyegeti őket az ország egészében, és ezért sodródtak a kihalás szélére. Kezdve az invazív fajoktól, a szennyezettségen át egészen a rossz mezőgazdasági gyakorlatokig

– magyarázta a szakember.

Hogy mentették meg őket?

Több mint egy évtizednyi munkába telt, hogy a faj populációját valamelyest helyreállítsák. A nemzetközi kutatócsapat tagjai kimentették a madagaszkári cigányrécék tojásait a vadonból, és fogságban nevelték fel a madarakat.

WWT

Ezután átkutatták egész Madagaszkárt, hogy megtalálják a létező legjobb helyet a fogságban felnőtt állatok szabadon engedésére. Végül a szigetország északi részén található Sofia tóra esett a választásuk.

A csapat a munka során szorosan együttműködött a helyi közösségekkel, akik a tóból nyerik a vizet.

Egy falu kell egy gyerek felneveléséhez, szól az afrikai mondás, de ez esetben egy falu kellett egy réce felneveléséhez. Egy évtizeden át készültünk erre a pillanatra

– fogalmazott Nigel Jarrett, a WWT munkatársa.

WWT

A tudósok remélik, hogy a madár feltámasztása a kihalás széléről erős példaként szolgál mindenkinek nemcsak arról, hogyan lehet a legveszélyeztetettebb fajt megmenteni, de arról is, hogy a közösségek miként lehetnek az ember és a természet segítségére még a legszegényebb régiókban is.

Tíz ritka madár, ami 2018-ban berepült Magyarországra
A himalájai füzikétől a törpesármányon át a lazúrcinegéig.

Kiemelt kép: Europress / AFP / Biosphoto / Olivier Langrand

Kommentek

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.