Mozaik

Szabadon engedték a világ legritkább madarait

Új környezetben ünnepelhetik az újévet a világ legritkább madarai, írja a BBC. A lap szerint egy nemzetközi kutatócsoport 21 madagaszkári cigányrécét engedett szabadon egy tónál Madagaszkár északi részén.

15 évig a faj egyetlen példányával sem találkozott senki, ezért azt hitték, hogy a madagaszkári cigányréce teljesen kihalt. Aztán 2006-ban váratlanul feltűnt 25 madár egy tónál.

Europress / AFP / Biosphoto / Olivier Langrand

Madagaszkár vizes élőhelyei olyannyira szennyezettek és sérültek voltak, hogy a kevés maradék madár az utolsó még érintetlen területre vonult. De Rob Shaw, a Wildfowl and Wetlands Trust (WWT) környezetvédő szervezet vezetője arról beszélt, a madagaszkári cigányrécék a túlélésért küzdöttek egy olyan helyen, ami nem felelt meg nekik. A menedék többek közt túl hideg volt számukra a szaporodáshoz.

Rengeteg veszély fenyegeti őket az ország egészében, és ezért sodródtak a kihalás szélére. Kezdve az invazív fajoktól, a szennyezettségen át egészen a rossz mezőgazdasági gyakorlatokig

– magyarázta a szakember.

Hogy mentették meg őket?

Több mint egy évtizednyi munkába telt, hogy a faj populációját valamelyest helyreállítsák. A nemzetközi kutatócsapat tagjai kimentették a madagaszkári cigányrécék tojásait a vadonból, és fogságban nevelték fel a madarakat.

WWT

Ezután átkutatták egész Madagaszkárt, hogy megtalálják a létező legjobb helyet a fogságban felnőtt állatok szabadon engedésére. Végül a szigetország északi részén található Sofia tóra esett a választásuk.

A csapat a munka során szorosan együttműködött a helyi közösségekkel, akik a tóból nyerik a vizet.

Egy falu kell egy gyerek felneveléséhez, szól az afrikai mondás, de ez esetben egy falu kellett egy réce felneveléséhez. Egy évtizeden át készültünk erre a pillanatra

– fogalmazott Nigel Jarrett, a WWT munkatársa.

WWT

A tudósok remélik, hogy a madár feltámasztása a kihalás széléről erős példaként szolgál mindenkinek nemcsak arról, hogyan lehet a legveszélyeztetettebb fajt megmenteni, de arról is, hogy a közösségek miként lehetnek az ember és a természet segítségére még a legszegényebb régiókban is.

Tíz ritka madár, ami 2018-ban berepült Magyarországra
A himalájai füzikétől a törpesármányon át a lazúrcinegéig.

Kiemelt kép: Europress / AFP / Biosphoto / Olivier Langrand

Olvasói sztorik