Virágzó vidékünk

Különleges látogatót talált udvarán egy sonkádi család

Pár nappal ezelőtt egy sonkádi családhoz különleges látogató érkezett. A késő esti órákban a kertes ház lakói az udvar felől szokatlan lármázásra lettek figyelmesek, írja honlapján a Hortobágyi Nemzeti Park Igazgatóság.

Amikor kimentek megnézni a zaj forrását, egy nagyobb testű, érdekes kinézetű vízimadarat találtak, ami nagy valószínűséggel a kerti kiskapu mellett landolt. A madár kissé kábultan bolyongott az udvarban, ezért a meglepett háziak befogták, és dobozba helyezték.

Hortobágyi Nemzeti Park / Habarics Béla

Másnap reggel egy segítőkész helyi lakos közreműködésével a jövevény a Hortobágyi Nemzeti Park Igazgatóság egyik munkatársához került, aki beszállította a cégénydányádi Tájegységközpontba.

A Természetvédelmi Őrszolgálat ornitológusa megvizsgálta a madarat, kiderült, hogy egy öreg, részben még nászruhát viselő, sarki búvár (Gavia arctica), mely a Felső-Tisza-vidékén ritkán megfigyelhető faj.

A befogott búvár jó kondícióban volt, a szerencsétlen leszállás ellenére nem sérült meg. Rövid lábadozás után egyedi azonosító gyűrűt kapott, majd Szatmárcseke közelében a Tiszánál a természetvédelmi szakemberek szabadon engedték. A madár gyorsan a folyó sodorvonalába úszott, tollászkodott és nevéhez illően többször lebukott a víz alá.

Hortobágyi Nemzeti Park / Habarics Béla

A sarki búvár védett faj, természetvédelmi értéke 25.000 Ft. Hazánkban nem fészkel, ősszel és tavasszal főként nagyobb vizeinken jelennek meg vonuló, telelő egyedei. Észak-Amerika és Eurázsia északi tájain, lassú vízfolyások, tavak, tengeröblök fészkelője.

A sonkádi madárbarát emberek segítségének köszönhetően, a szakemberek gyors és szakszerű intézkedésének eredményeként a búvármentés sikeresen zárult.

Véletlen, hogy felfedezték Magyarországon a lazúrcinegét
Jó esély van arra, hogy akár a tél végéig a területen marad.

Kiemelt kép: Hortobágyi Nemzeti Park / Habarics Béla

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik