Bámulatos fotó készült a hajnali vérhold útjáról

Abszolút egyedi kép és egy életreszóló élmény.
Kapcsolódó cikkek

Az időjárás, csillagászat, tájkép és asztrofotózás iránt érdeklődő Schmall Rafael kaposvári asztrofotós már többször elkényeztette olvasónkat csodálatos felvételeivel. Természetesen a ma reggel virradóra bekövetkezett látványos holdfogyatkozást sem hagyta ki, a végeredmény pedig nem maradt el: újabb remek fotó készült az égi jelenségről.

Valószínűleg több százezren láthattátok a holdfogyatkozást korán reggel. Bizony hétfő reggel valami egészen különleges látványosság volt az átlagos munkanapokhoz képest, szerintem sok embernek jobbá tette a napját

– írta Facebook oldalán.

Mint fogalmazott: vasárnap délután az időjárási modelleket lázasan nézegetve már gyanús volt, hogy a felhőzet jóval odébb van, mint ahogy a modellek azt mutatták. Ami nagy veszély volt az a köd és a megemelkedő alacsony szintű felhőzet (hocnebel).

Hajnali 2-kor még semmi nem látszódott az év második leglátványosabb holdfogyatkozásából. A vakítóan fényes 99.99%os Telihold szinte átütött a ködfelhőzeten

– fogalmazott.

A célt, a fotózás helyét már nyáron eldöntötte. Egy rég látott helyszín, a Somogyvámosi Pusztatorony – mely egy lenyűgöző templomrom, ami uralja a tájat – volt a fotózás helyszíne.

Fotókon az évtized utolsó vérholdja
Csodálatos égi jelenségnek lehetett szemtanúja, aki január 21-én óhajnalra állította az ébresztőórát. 

Igazi elszánt jóbarátokat összeszedve fél 4-kor már a terepi -10°C-ban találtuk magunkat, miközben a Hold kezdett belépni a Föld árnyékába. Számos kép készült, de közben folyamatosan figyeltük a jelenséget.

Kezdetben elkezdett a holdkorong bal alsó oldala sötétedni, majd végül Földünk árnyéka egyre nagyobb darabot harapott ki belőle. A holdfény csökkenését érezni lehetett. Kezdetben csak kb. 20 csillag volt az égen, majd végül ahogy beköszöntött a teljesség, úgy ez a szám 2500-ra nőtt. Előbújt a keleten tündöklő Tejút a Vénusszal és a Jupiterrel. Azaz holdfényből hamar “asztrosötétben” találtuk magunkat, majd végül jött a szürkület és a hajnal

– emlékezett.

A cél egy olyan fotó megalkotása volt, ahol látszódik a csillagos égbolttal előállított “blink”, illetve a holdfogyatkozás menete. Az eredmény egészen különleges lett. Korábban készült már olyan felvétel, ahol a Hold egy sorozatban látszódik, de azok kék éggel voltak, míg itt a csillagos égbolt dominál.

Fotó: Schmall Rafael

Érdemes azt tudni, hogy SEMMIFÉLE MASZKOLÁS nincs a képen, csupán az előtér intenzitása és a fényesség blendézése adja ezt a furcsa de látványos, amúgy hárompercenként készült sorozatot. Mindent vagy semmit alapon készült egy abszolút egyedi fotó és egy életreszóló élmény – fűzte hozzáa felvételhez az asztrofotós.

Kiemelt kép: Schmall Rafael