Mozaik
A view of the phenomenon of lunar eclipse in Lhokseumawe, Aceh Province, Indonesia, on January 31, 2018. A rare lunar eclipse is called the "Super Blue Blood Moon", which occurs only once in 150 years. (Photo by Fachrul Reza/NurPhoto)

Az évszázad leghosszabb holdfogyatkozása jön

Korábban a témában:

Az utóbbi években több bámulatos nap- és holdfogyatkozásnak is szemtanúi lehettünk, de már nem kell várni sokáig a következő látványos égi jelenségre, írja a Country Living.

Július 27-ről 28-ra virradóan a keleti félgömb – Kelet-Afrika és Közép-Ázsia –  lakói a 21. század leghosszabb holdfogyatkozását figyelhetik meg, de nem kell elkeseredni, az égi csoda ugyanis részlegesen Nyugat-Afrikában, Kelet-Ázsiából, Dél-Amerikából, Ausztráliából és Európából, tehát hazánkból is látható lesz.

A holdfogyatkozás egészen pontosan 1 óra 43 percig tart majd, és a részleges fogyatkozásokkal együtt 3 óra 55 percig látható majd a keleti félgömb égboltján. Csak összehasonlításként: minden idők leghosszabb holdfogyatkozása 1 óra 47 percen át volt élvezhető.

Eclipse de Lune - 31/01/2018 - Lunar eclipse January 31 2018 : L'eclipse totale de Lune du 31 janvier 2018 vue a son maximum. Cette eclipse de Lune fut surnommee la super Lune bleue de sang. Maximum of Total Lunar Eclipse. It was nicknamed super blue blood moon ©Yu Jun/Novapix/Leemage
Yu Jun/Novapix/Leemage/AFP/Europress

A holdfogyatkozásról

A holdfogyatkozás csillagászati jelenség, amelynek során a Hold részben vagy egészen a Föld árnyékába kerül. Akkor jön létre, ha a Föld a Nap és a Hold között van, és a Föld árnyéka vagy félárnyéka a Holdra vetődik. Nem parallaktikus jelenség, azaz a Földről és az űrből is mindenhonnan látható, ahonnan a Hold éppen akkor látható, írja a Wikipedia.

Magyar idő szerint a a fogyatkozás 20 óra 24 perckor kezdődik majd, a Hold 21 óra 30 perckor válik vörösessé, majd a jelenség 23 óra 13 perckor ér véget.

Ez egyébként egyben vérhold is, mert az égitest nem sötétül el teljesen, hanem fénye narancsvörösre változik, mivel a Föld légkörén átszűrődő fény halvány derengést teremt. Részleges holdfogyatkozáskor a Föld szürke árnyékot vet égi kísérőnk felszínének egy részére.

Nem kell majd sokat várni a következő égi jelenségre sem: a Mars néhány nappal később csupán 57,6 millió kilométerre lesz bolygónktól, így a vörös bolygó 2003 óta először lesz szabad szemmel is tisztán látható a Földről.

Kiemelt kép: Fachrul Reza/NurPhoto/AFP/Europress

Kommentek

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.