Mozaik

Világító felhők tündököltek az égen éjszaka

Péntek késő este és szombat kora hajnalban több helyen is kékes színben pompázó éjszakai világító felhőket lehetett megfigyelni, írja az Időkép.

A természeti jelenséget kizárólag a nyári hónapokban lehet megfigyelni hazánk területéről mintegy 75-85 km-es magasságban.Tudományos meghatározás szerint az éjszakai világító felhő vagy poláris mezoszférikus felhő olyan optikai jelenség a felső légkörben, amelyet a mély szürkület idején szoktak megfigyelni. Kialakulására és viselkedésére még nem született teljes magyarázat. Vízjég 40-100 nanométer átmérőjű kristályai okozzák, amelyek porszemcsékre telepednek, és visszaverik a már horizont alatt lévő Nap fényét.

Az éjszakai világító felhőt néha nehéz megkülönböztetni a magas szintű felhőzettől, amikor azonban tényleg világító felhőt látunk, tudni fogjuk, hogy azzal van dolgunk: kékes fényét semmivel sem lehet összekeverni.

A lap Kétvölgyön elhelyezett webkamerája rögzítette is a látványosságot.

Csehországból pedig még szebben látszottak a kékes fényben tündöklő felhők.

A hidegfront utáni tiszta levegőben, a kevésbé felhős alkonyati és hajnali órákban a következő napokban is jó eséllyel pillanthatjuk meg a látványos légköroptikai jelenséget.

Íme a bizonyíték: a pilótafülke a világ csodáinak páholya
Valljuk meg, kicsit másabb a perspektíva, mint utasként.
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik