Mozaik

2003 óta nem volt olyan fényes a Mars, mint most lesz

Az elkövetkező hetekben egyre közelebb kerül egymáshoz a Föld és a Mars, ez pedig olyan csodás jelenséget eredményez az égbolton, amire 2003 óta nem volt példa, írja az MNN.

A két bolygó közti különbség 15 évvel ezelőtt 34.6 millió mérföld volt, ami a legkevesebbnek számít az utóbb 60 ezer évben. Idén nyáron az égitestek hasonlóan közel, 35.8 millió mérföldre lesznek egymástól, ami meglehetősen jó hírnek számít a hobbicsillagászok számára is.

A Mars szabad szemmel is jól látható lesz, tulajdonképpen lehetetlen elvéteni a látványt.

A bolygó izzó narancssárga pontként jelenik majd meg az égbolton, sokkal fényesebb lesz, mint bármely csillag vagy a Jupiter. Ráadásul az elkövetkező pár hónapban minden este megcsodálhatjuk, de különösen érdemes az eget kémlelni július utolsó napjaiban.

A vörös bolygó látszólagos méretváltozása az égen a Föld és a Mars közti keringési különbségnek tudható be. Míg előbbi 365.25 nap alatt kerüli meg a Napot, a Mars pályája sokkal hosszabb és 687 napot vesz igénybe ugyanez a folyamat. Ez pedig azt is jelenti, hogy a Föld 26 naponta meg is előzi a Marsot.

A legközelebbi együttállás majd 2020-ban lesz, amikor a Mars és a Föld közti távolság 38.6 millió mérföldre apad. A két bolygó leghamarabb 2035. szeptember 15-én lesz ilyen közel egymáshoz, és ki tudja, lehet hogy akkor már embert is küldünk előtte a Marsra.

A Mars egyébként az egyik legnépszerűbb égitest a csillagászok körében.

Kiemelt kép: MTI/EPA/NASA/Hubble

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik