Virágzó vidékünk

Virágzik a Tisza! Szokatlanul hamar elkezdődött a kérészek rajzása

Megkezdődött a tiszavirágzás a Tisza-tó élő Tisza szakaszán. Az idei, szokatlanul hamar jött nyári idő miatt két héttel előbb elkezdődött a kérészek rajzása, olvasható a Csodálatos Tisza-tó nevű Facebook-oldalon.

Friss hír! ✋Megkezdődött a tiszavirágzás a Tisza-tó élő Tisza szakaszán. Az idei, szokatlanul hamar jött nyári idő…

Közzétette: Csodálatos Tisza-tó – 2018. május 30.

 

A tiszavirágzást alapvetően sok körülmény befolyásolja: a hőmérséklet, a vízállás, szélviszonyok, felhősödés és még ki tudja mi minden függvénye, hogy mikor következik be a világon már szinte csak a Tisza és mellékfolyói eredeti természetességében megmaradt partszakain a tiszavirágok tömeges megjelenése és folyó feletti násztánca.

A tiszavirág

A tiszavirág Európa legnagyobb testű kérészféléje. Rajzása a Körösökön is jellemző. A jelenség az alkonyati órákban éri el a csúcspontját, amikor több tíz- vagy akár százezres nagyságrendben röpködnek a víz felett a tiszavirágok. Nemcsak maga a nászrepülés látványos, hanem az is, ahogyan szinte az összes folyóvízi hal és a környéken élő madarak is igyekeznek minél többet zsákmányolni a nász után vízre hulló kérészekből.

 

Ilyenkor mozgalmas csak igazán az élet a folyó felett! Tömegesen mára csak főleg a Tiszában találkozhatunk vele, holott Skandinávia és a mediterrán területeket kivéve egész Európában közönséges fajnak számított. Egyedszámának ilyen drasztikus lecsökkenésében szerepet játszott a klíma változása, de elsősorban az antropológiai hatások okolhatóak, úgymint a folyószabályozások, mederátalakítások, folyópartok műanyagos partvédelme, folyók szennyezése.

MTI Fotó: Bugány János

Azt sem lehet előre megjósolni, milyen mértékű lesz a rajzás. Vannak évek, amikor intenzitása alulmarad a korábban tapasztaltakhoz képest.

Azon kívül, hogy egy rendkívül látványos esemény, fontos ökológiai jelentősége is van a tiszavirágzásnak, met számos hal-, madár- és békafaj táplálékául szolgálnak. Ilyenkor számtalan sirályt, csért, gémet, gólyát láthatunk, amint a terített asztalnál lakmároznak. Hajdan a parasztgazdák is kihasználták a táplálékbőséget állataik takarmányozására. Ezen túl a tiszavirág lárvája az aljzaton történő furkálással élőhelyet is teremt más mederfenéki élőlények számára.

Kiemelt kép: MTI/Czeglédi Zsolt

Olvasói sztorik