Mozaik

Ildikó ma megjósolja a következő 40 nap időjárását

A téli szövést-fonást  e  napig be kellett fejezni, mert  ekkorra eljött a tavaszi munka ideje.

Március 10-e, Ildikó napja a néphagyományban időjárás-mutató nap, a katolikus egyházban a negyven vértanú, a magyar hívők körében a negyven szentek napja, írja a Netfolk.

A 40 vértanú legendája

Az Armenia Minorban és Kappadókiában állomásozó XII. légióban szolgáló 40 római katona 320 körül Sebaste városában szenvedett vértanúságot, a pogány Licinius uralma alatt: jeges vízbe vetették őket.

A hagyomány szerint az időjárást figyelő földművesek és pásztorok azt tapasztalták, hogy az e napon jellemző időjárás további 40 napig tart.

Ha Ildikó napján fagy, 40 napig  el nem hagy, s akkor a fagy  nagy baj , mert még 40 napig várhatjuk a zord időt.

A   mohácsi sokac  hiedelem szerint  a 40-es nap  előestéjén egy asszony szőtt. Figyelmeztették, hogy ne dolgozzon, mert másnap a negyven vértanú ünnepére virradnak. Az asszony azt felelte: én nem bánom, csak szenvedjenek, én azért csak befejezem a munkámat – majd két hét múlva hirtelen meghalt.

Ez a monda arra is rávilágít, hogy a téli szövést-fonást  e  napig be kellett fejezni, mert  ekkorra eljött a tavaszi munka ideje.

A bűvös 40

A 40-es szám érdekes az időjárás- és tevékenység jóslásban a néphagyományban. Régi időkben az emberek  a tennivalókat  negyvennapos ciklusokban számolták.

A népi paraszti kalendárium negyvenes napjai az időjárás meghatározásban fontos szerepet játszó napok, melyeket követő negyven nap időjárásáról adtak felvilágosítást. Ilyenek például:

  • Vízkereszt (január 6.)
  • Pál fordulása (január 25.)
  • Gyertyaszentelő (február 2.)
  • Negyven vértanú (március 10.)
  • József (március 19.)
  • Gyümölcsoltó Boldogasszony (március 25.)
  • Medárd (június 8.)

Ma azonban maradjunk Ildikónál – akiknek boldog névnapot kívánunk – és a jó idő reményénél, hogy 40 napig hasonló legyen.

Kiemelt kép: Pixabay

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik