Mozaik

Ausztrál ősfából származik a világ makadámdiójának kétharmada

Méltán hívhatjuk tehát ezt a fát a makadámdiók ősatyjának.

A Frontiers című új tanulmány szerint a világ makadámdió kereskedelmének túlnyomó többsége egyetlen, 19. században ültetett fához köthető, melyet egy Gympie nevű ausztrál városban ültettek, Queensland államban. Ha jó belegondolunk, ez a fa tehát a makadámdiók ősatyja – írja az Atlas Obscura.

Aki gyümölcsfát ültet kertjébe, egész életében egészséget szüretelhet
Néhány gyümölcsfa elültetésével egészséges vitaminforrást biztosíthatunk az egész családnak.

Egy botanikai kutatás részeként több száz DNS-mintát gyűjtöttek a Queenslandben lévő makadámdió fákból, és összehasonlították azokat a Hawaii-szigeteken lévő makadámdió farmokról származó fák mintáival. Az összehasonlítás feltárta, hogy Hawaii összes makadámdió fáját valószínűleg egyetlen, vagy legfeljebb néhány ugyanott élő ausztrál fából klónozták. Mivel a hawaii makadámdió farmok látják el a világ 70%-át makadámdióval, elmondhatjuk, hogy ez a 70% egyetlen őstől származik.

A 19. század végén egy kis maggyűjtemény került Hawaii-ra, és a jelenlegi adatok azt sugallják, hogy abból a diómintából hat fa nőtt ki Honolulu-ban 1896-ban

– mondta Craig Hardner kutató kertész az ABC News-nak.

Mint sok fa, a makadámdió is oltással szaporodik. A tanulmány szerint tehát később ezek az egyedek biztosíthatták a fák oltásához az alapanyagot, tehát bár sok ezer fa van a hawaii kertészetekben, nagyon kevés köztük a genetikai különbség.

A genetikai sokféleség e figyelemre méltó hiánya miatt a makadámdióra nézve nagy a kockázata annak, hogy egy betegség vagy a klímaváltozás nagy mértékben árt a növény populációjának. Queenslandben jelenleg négy vadon élő makadámdió faj közül hármat a kihalás veszélye fenyegeti, egy pedig veszélyeztetett. A minták gyűjtése közben a kutatók találtak egyedeket, melyek genetikája más volt, ezért felkérték a helyieket, hogy vegyenek részt az öreg, vad makadámdiófák azonosításában, hátha van esély a genetikai készlet frissítésére, amivel csökkenthető lenne a kihalás kockázata.

Kiemelt kép: Pixabay.com

Diós és tökmagos sajtok is készülnek a jáki majorság boszorkánykonyhájában
Folyamatosan fejlesztettek, a piacozást kinőtték, kisboltot nyitottak.
Olvasói sztorik