90 éve született Bud Spencer, a filmvilág óriása

1929. október 31-én óriásbébi született, akiből színészóriás lett.
Kapcsolódó cikkek

Bár több mint három éve, hogy Bud Spencer 2016. nyarán itt hagyott bennünket, emléke örökké rajongói között él. Sokkal több mint egyéniség, egy jelenség, akinek a jelenetei a mindennapjainkat ma is feldobják. És mindenkinek megvan a maga kedvence, alighanem több is. Az enyém ez:

Rendezői bravúr, hogy a Nincs kettő négy nélkül című alkotáshoz, amely talán az egész Bud Spencer-Terence Hill pályafutás csúcsa, hogyan találtak rá a fenti jelenet másik szereplőjére, de most maradjunk Bud Spencernél és Dél-Amerikánál, ahol a film játszódik.

A II. világháború utáni években Bud Spencer – vagyis akkor még Carlo Pedersoli – szoros kapcsolatba került a latin-amerikai kultúrával, hiszen a családja Dél-Amerikában telepedett le, ő maga pedig Rióban futószalag mellett dolgozott munkásként, mielőtt 1948-ban visszaköltözött Olaszországba. Megihlette a brazil zene, a Rio de Janeiróban játszódó Nincs kettő négy nélkülben többször felejthetetlenül muzsikál – egy észak-amerikai dallamot. Előbb északon:

Aztán délen:

A karakteres zenék éppúgy összeforrtak a filmjeivel, mint számunkra, magyarok számára Bujtor István hangja. Első filmjében, az 1951-es Quo Vadisban viszont még nem kellett hozzá szinkronhang, mert egyetlen hangot sem hallatott, csupán statiszta volt:

Utóbbi jelenet mintha visszaköszönne az évtizedekkel később született Brian életében, amelyért a római katonákat alakító statiszták megérdemelnének néhány Oscar-díjat, de ez egy másik történet.

És persze könyveket lehetne megtölteni azzal, hogy 1951-ben mégis micsoda filmes pályafutás indult el Carlo Pedersoli számára, majd lett belőle idővel, egy nagyobb szünet után Bud Spencer.

Amikor 1967-ben súlygyarapodása miatt búcsút kellett vennie a vízipólótól, megkereste Giuseppe Colizzi rendező, és ő igent mondott az Isten megbocsát, én nem című western-vígjáték főszerepére. Ebben a makaróni-westernben már Bud Spencerként szerepelt, társa a későbbi gyakori partner és jó barát, Terence Hill volt

– írja az MTVA sajtóadatbankja.

A 86 éves korában elhunyt olasz Bud Spencer, eredeti nevén Carlo Pedersoli olasz úszó, vízilabdázó és színész portréja a budapesti Filatorigátnál 2016. június 29-én. A festményt a Taker néven festő graffitis készítette. – Fotó: MTI /Marjai János

Méreteivel is színészóriás lett, aki különösen a szívünkbe lopta magát Bujtor István szintén felejthetetlen hangjával. Bujtor István az 1986-os Dunántúli Naplóban mesélte el, hogyan találkozott nápolyi kollégájával, és ennek mit köszönhet.

Eljutottam Olaszországba, ahol megismerkedtem Bud Spencerrel. Elmondtam neki, hogy én vagyok a magyar szinkronizálója. Kedvenc íróm, Rejtő Jenő szavaival élve vállon veregetett, majd felemelt és leporolt. Azóta jóban vagyunk és levelezünk. Ő javasolta, hogy próbáljam meg, hátha itthon is tudunk westernszerű filmeket csinálni. Nem találtam vállalkozót — ezért megírtam a forgatókönyvet, elvállaltam a rendezést és a főszerepet is. A zenét az öcsém, Frenreisz Károly szerezte. A „Pogány Madonna” sikert aratott, itthon 1 400 000 ember nézte meg

– mondta Bujtor István.

Bud Spencer viszont nemcsak színészként, hanem már vízilabdázóként is kapcsolatba került a magyarokkal, amit a hazai póló nagy mesemondója, a háromszoros olimpiai bajnok Kárpáti György szeretett feleleveníteni. Egy anekdotát a a 2016-os könyvbemutatóján mondott el arról, hogy ők bizony nem osztották a pofonokat, ha Bud Spencerrel találták szemben magukat (1:50-től).

Hogy ez a kapcsolat valóban létezett és kétoldalú volt arra bizonyíték Bud Spencer üzenete:

És itt még messze nincs vége a magyar vonatkozásoknak, hiszen Király Levente Bud Spencerrel és családjával együttműködve alkotta meg a Piedone nyomában című filmet, amelyet idén, 2019-ben mutattak be a magyar mozik, és amelyért néhány héttel Bud Spencer 90. születésnapja előtt, idén ősszel San Gennaro-díjat kapott Nápolyban a magyar rendező az olasz színész két lányától. Az előzetese is felvillant valamit Bud Spencer életművéből:

Carlo Pedersoli, aki 1929. október 31-én állítólag 6 kilóval született, 2016. június 27-én Rómában hunyt el Bud Spencerként. Terence Hill szavai alapján nemcsak a szívünkben és az emlékeinkben él tovább. Erről hallgassuk magát a nagy társat:

Kiemelt kép: Europress/AFP/Carola Frentzen