Mozaik

170 ezer köbméter jégből készül a világ legnagyobb jégvárosa

Az északlelet-kínai Szonghua folyó jégpáncéljából 170 ezer köbméter jeget vágnak ki, hogy jégtömbökkel lássák el a világ egyik legnagyobb hó- és jégfesztiválját Harbinban, Kína egyik leghidegebb vidékén – írja az MTI.

Több mint száz ember dolgozik nagy motoros fűrészekkel és kézi szerszámokkal mintegy három héten át, hogy kitermeljék a páratlan jégszobrokhoz szükséges jégtömböket a minden évben január-februárban megrendezett szoborfesztiválra.

Galéria
Fotó: Wikimedia Commons

Idén 170 ezer köbméternyi jégtömböt rendeltek a szervezők, ez a mennyiség 70 olimpiai méretű úszómedence feltöltésére lenne elegendő. A munkások hajnaltól naplemente utánig dolgoznak a mínusz 18 Celsius-fokos hidegben. Nagy motoros fűrészekkel a folyó jégpáncéljából kivágnak egy 220 méter hosszú és 190 méter széles téglalapot, amelyet aztán mintegy 160×40 centiméteres,400 kilogrammos tömbökre szeletelnek. A jégtömböket futószalagon szállítják a partra, majd targoncával rakják teherautókra és viszik a közeli fesztiválhelyszínre.

A február végéig tartó rendezvényre december közepe óta építik, faragják a szobrokat, amelyek némelyike több emelet magas. A harbini jég- és hófesztivál évente több mint egymillió látogatót vonz.

Címlapkép: Wikimedia Commons

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik