Bemutatkoznak a világ legjobb kecskesajtjai

A Kecsketartás című könyv nem csupán tenyésztésükkel foglalkozik, hanem számos receptet is kínál.
Kapcsolódó cikkek

A napokban jelent meg a Cser Kiadónál változatlan utánnyomásban a Kecsketartás című könyv, mely bemutatja a kecsketartás történetét, és részletesen foglalkozik a tenyésztéshez szükséges előírásokkal, tanácsokkal, törzskönyvezéssel, az állat szállításával, kiállításokkal és számos receptet kínál a világ legismertebb és legjobb kecskesajtjainak készítéséről.

A kecskék tartását nemcsak gazdasági megfontolások, hanem az állatok iránti szeretet is ösztönözheti. Számos jó tulajdonságuknak köszönhetően gyakran az egész család kedveli őket, vidám lényük, játékos viselkedésük és ragaszkodásuk miatt a gyerekek kedvelt háziállatai.

Az állatok közkedveltsége mellett a kecsketartásból származó termékek is mind nagyobb megbecsülésnek örvendenek.

Egyre szélesebb körben terjed az a kívánság, hogy minél több egészséges élelmiszert magunk állítsunk elő, ez pedig a kecsketartással könnyen elérhető. Ezzel magyarázható, hogy a kecsketartás több országban az elmúlt években növekedésnek indult.

A könyv célja, hogy a kecsketartóknak gyakorlati tanácsokat adjanak. Elsősorban azokkal a témákkal foglalkoznak, amelyek a sikeres kecsketartás szempontjából fontosak: az állatok elhelyezése, táplálása, szaporítása és egészségük megóvása. Részletesen tárgyalják a hús és a tej előállítását és hasznosítását. A kecskesajtok és savanyú tejkészítmények gyártására vonatkozó különféle receptek célja, hogy a kecsketartók a naponta keletkező tejet változatosan tudják felhasználni.

A hústermékekről szóló részben kecskehúsrecepteket is olvashatunk, majd végül az irha készítéséről, sőt a cserzésről is hasznos ismereteket szerezhetünk, ami viszont talán leginkább érdekelheti a laikusokat, az, miként készül a kecskesajt.

Így készül a minőségi kecskesajt

Ezek után részletesen olvashatunk a sajt érleléséről, a szükséges oltókról és tejsavkultúrákról, a formázásról és a préselésről, az érlelésről és a kezelésről.

Ami a gasztronómia szerelmeseinek talán a legérdekesebb, hogy – fotókkal illusztrálva – bemutatkoznak a világ legfinomabb sajtfajtái is.

Hans Späth, Otto Thume, Johann-Georg Wenzler: Kecsketartás (Gondozás, ápolás – Sajtkészítés – Hústermékek) című könyve kapható a könyves webáruházakban, országszerte a könyvesboltokban, vagy 20%-os kedvezménnyel online megrendelhető közvetlenül a Cser Kiadótól.

Fotók: Kecsketartás című könyv/Cser Kiadó

Ötös ikreket ellett Győrben egy núbiai anyakecske
A Kránicz Tanyán ilyenre sosem volt példa.