Kertünk-Portánk

Ötös ikreket ellett Győrben egy núbiai anyakecske

A Kránicz Tanyán ilyenre sosem volt példa, de országos esetről sem tudnak.

Szenzációnak számít a núbiai anyakecske ellése, hisz rekordszámú gidát, négy bakot és egy gödölyét hozott a világra január közepén a Győr külterületén lévő Kránicz Tanyán, írja a Kisalföld.

Fotó: Kisalföld/Nagy Gábor

A házaspár hét évvel ezelőtt kezdett el kecskékkel foglalkozni, jelenleg kétszázötven tejelő és ugyanennyi tavaly született növendék kecskét nevelnek tanyájukon. Idén már száz gida jött a világra.

Ebben az évben az enyhe időjárás miatt korán kezdődött a téli ellési szezon, de arra nem számítottak, hogy az egyik hatéves núbiai fajtájú anyakecskéjük öt gidát hoz a világra.

Azt tudtuk, hogy ez a kecskénk mindig sokat ellik – kétszer is volt négyes ellése –, de ötös még nem. Országszerte is ritka a négyes ellés, ötről pedig itthon még nem is hallottam

– mondta a portálnak Krániczné Mayer Erika állattenyésztő mérnök, a tanya egyik tulajdonosa.

Fotó: Kisalföld/Nagy Gábor

A férjre, Kránicz Tamás agrármérnökre is sok teendő hárult az ellési időszakban, ahogy az állatorvosukra, dr. Czimber Gyula Endrére, a telepvezető Szabó Cecíliára, sőt, még iskolás fiaikra, Tamásra és Dánielre is, akik szintén derekasan kivették a részüket a feladatokból.

A kuriózumnak számító ötös ellés kicsinyeiből mostanra sajnos csak hárman maradtak életben, de ők szerencsére egészségesek, és szépen cseperednek.

Kiemelt kép: Kisalföld/Nagy Gábor

Fiatal házaspár ökoforradalma egy alföldi tanyán
Régi álmukat váltották valóra azzal, hogy kiköltöztek a városból a dél-magyarországi tanyára.
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik