Virágzó vidékünk

Ezer tündéri racka születhet télen a Hortobágyon

A különleges génállományú, őshonos magyar faj megőrzése kiemelten fontos feladat.

A január nemcsak az új év kezdete, de a Hortobágyon ilyenkor látják meg sorra a napvilágot az állatok is. A racka juhoknál már javában tart az ellési időszak, születnek a bárányok, mind a fehér, mind a fekete rackák között.

Az anyajuhok bégetésétől hangos a Hortobágyi Nonprofit Kft. racka törzstelepe. A téli szálláshelyen folyamatosan szólongatják elkóborolt bárányaikat. Most már keresni kell az apróságokat, hiszen egyre többen vannak, írja a Dehir.

Fotó: Facebook/Hortobágyi Nonprofit kft.

Január 6-án, vízkereszt napján jött világra az idei első racka bárány, azóta 450 követte.  Tavaly sok volt az ikerszületés, ez most szerencsére nem jellemző.

A rackáknál az egyes bárányok mindig egészségesebbek, nagyobbak, hamarább nőnek. Ezek őshonos állatok, általában arra vannak beállva, hogy egy bárányt neveljenek fel

– mondta  Tóth József örökös pásztor a portálnak.

Tavaszig mintegy ezer bárány születését várják a téli szállásokon, ami azért is nagyon fontos, mert a múlt században majdnem eltűnt ez a rendkívüli génállományú magyar juhfajta.

Már a szénába is belekóstolnak a kis bárányok, bár még hetekig az anyatej a legfontosabb táplálékuk. De nemcsak a takarmány utánpótlása nagyon fontos ilyenkor, hanem a meleg alom biztosítása is, hogy az újszülöttek meg ne fázzanak a téli hidegben. A pásztorok folyamatosan figyelnek rájuk, és gondoskodnak a megfelelő ellátásukról. Így az anyajuhoknak is van elég tejük, hogy szoptatással biztosítsák a kicsinyek egészségét.

A hortobágyi racka

Kiemelt feladat a honfoglaló őseinkkel a Kárpát-medencébe érkezett rackák génállományának a megőrzése. Éppen ezért az idei bárányokból a legszebbeket, legerősebbeket tenyészetekbe viszik.

A juhhús fogyasztásának előnyeit is hangsúlyozzák, hiszen  egyedül a rackának nincs faggyús mellékíze, szemben a többi juhfajtával.

Kiemelt kép: MTVA/Bizományosi/Oláh Tibor

19 kilométert gyalogolt a gulya a Hortobágyon
Októberig maradnak a nyári legelőn.
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik