Virágzó vidékünk

Rendhagyó ellésből születtek ikerborjak Sóstón

Az „apróságok” jól vannak, fürgék és egészségesek.

Cuki iker szürke szarvasmarha borjak születtek a napokban a Körös-Maros Nemzeti Park Igazgatóság Sóstói Állattartó Telepén rendhagyó körülmények között. Az apróságok ügyesek, mozgékonyak és jó egészségnek örvendnek.

Sóstói telepünkön az idei ellési szezonban eddig több mint száz borjú született, az ivararány megközelítőleg 50-50 százalék. Mivel jelentős tehénállományról van szó, így egy-két ikerellés minden évben előfordul. Idén december elején örülhettünk az első ikerborjaknak: egy üsző és egy bika látta meg a napvilágot

– írja a Körös-Maros Nemzeti Park.

Az újszülöttek anyja még közvetlenül az ellés előtti órákban sem mutatta jelét annak, hogy hamarosan világra hozza utódait.

A gulyások naponta kihajtják a legelőre egy kisebb egészségügyi sétára a vemhes állatokat is, előtte azonban megvizsgálják, hogy nem közeledik-e az ellés ideje, hisz olyankor fokozottan odafigyelnek az állatra, amelyik el is vonul az ellés idejére a többiektől.

Ebben az esetben ez viszont nem így történt, így elmondhatjuk, hogy az ikrek kissé rendhagyó körülmények között jöttek világra.

A tehenek tőgyállásából, megereszkedett hasából, testtartásából és viselkedéséből is következtetni lehet, hisz ilyenkor már szaglásznak, keresik a megfelelő helyet, elvonulnak a többiektől

– közölték a portálon.

Ez a tehén azonban semmilyen jelét nem mutatta a közelgő ellésnek. Így őt is kihajtották a legelőre, ahol aztán két egészséges borjúnak adott életet. Rögtön fel is nyalta őket, s az apróságok már saját lábukon jöttek be az istállóba.

Fotó: Körös-Maros Nemzeti Park/Langó Dániel

A két borjú közül az egyik világosabb, a másik sötétebb pirók színű. Annak ellenére, hogy ikrek, sem méretük, sem testtömegük nem kisebb az átlagos borjakénál.

Kiemelt kép: Körös-Maros Nemzeti Park/Langó Dániel

Kétszáznál több újszülött szürkemarha borjúra számítanak Montág-pusztán
A pirók színű borjak 20-25 kilogramm körüli testtömeggel születnek.
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik