Mozaik

30 év után először fotózták le a kihaltnak hitt őzszerű állatot

Három évtized után most először sikerült lencsevégre kapni egy nyúlméretű, őzszerű lényt az ázsiai Vietnam déli részén, ezzel megnyugvást adva a természetvédőknek, akik már kihaltnak hitték a fajt, írja CNN.

Vietnami kancsilt legutóbb a múlt évezredben láttak, akkor egy vietnami és orosz kutatókból álló csoport foglalt le egy lelőtt példányt egy vadásztól.

A faj nagyon sokáig csak a képzeletükben létezett. A felfedezés, hogy még mindig odakint van, az első lépés ahhoz, hogy ne veszítsük el újra, és próbáljuk a lehető leggyorsabban kitalálni, miként védhetnénk meg

– fogalmazott An Nguyen biológus a közleményében.

Fotó: Europress / AFP PHOTO / Southern Institute of Ecology / Global Wildlife Conservation / Leibniz Institute for Zoo and Wildlife Research / NCNP

A faj szerepelt a Global Wildlife Conservation nevű vadvédelmi szervezet top 25-ös „körözési listáján” is. A szakemberek mostanáig azt hitték, hogy az intenzív vadászat, az illegális kereskedelem és az élőhely szűkülése miatt egy sem maradt belőlük.

A szenzációnak számító hírről hétfőn a Nature Ecology & Evolution című tudományos lapban számoltak be.

A kutatók azt követően helyeztek ki kameracsapdákat Nha Trang tengerparti városában, hogy több helyi lakos is látni vélte az állatokat. Ennek eredményeként előbb 275 fotót sikerült készíteni az emlősről, majd újabb 29 kamerát raktak ki, amik további 1881 felvételt rögzített öt hónap alatt a különleges állatról.

A kancsil se nem őz, se nem egér, bár angol neve (Vietnamese mouse deer) erre utalna, hanem a világ legkisebb patás állata. A vietnami kancsil nagyon félénk és magányos élőlény, a patája elején lévő két ujján sétál, súlya a 4.5 kilogrammot sem éri el.

Fotó: Europress / AFP PHOTO / Southern Institute of Ecology / Global Wildlife Conservation / Leibniz Institute for Zoo and Wildlife Research / NCNP

A fajt 1910-ben írták le először, akkor négy példányt gyűjtöttek be Nha Trang környékén. 1990-ig aztán egyáltalán nem tudták bizonyítani a létezésüket, ekkor került elő egy lelőtt egyed egy vadásztól. Azóta pedig semmi.

A kutatók a közleményben hangsúlyozzák, hogy bár a tudományos világ nem tudott az állat létezéséről, a helyiek igen, és ez más, kihaltnak hitt állatoknál is így lehet. Emiatt arra szólítanak fel, hogy szorosabban együtt kell dolgozni a közösségekkel. 

Ugyanakkor az, hogy a fajt relatíve könnyen felfedezték, még nem jelenti azt, hogy ne lenne veszélyeztetett. Lehet, hogy ez az utolsó populáció, vagy egyike az utolsóknak, ezért azonnal összefogásra van szükség a védelmükért és a fennmaradásuk érdekében.

90 éve kihaltnak hitt kúszókengurut fotóztak a dzsungelben
1928-ban egy biológus bizonyította a faj létezését, azóta senki nem látta őket.

Kiemelt kép: Europress / AFP PHOTO / Southern Institute of Ecology / Global Wildlife Conservation / Leibniz Institute for Zoo and Wildlife Research / NCNP

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik