Mozaik

Megjelent Magyarországon Európa legkisebb rigófaja

Északról érkező szőlőrigók (Turdus iliacus) dézsmálják a kamondi kastélykert évszázados ostorfáinak a bogyóit, írja a National Geographic.

A lap szerint a madarak november elejétől láthatóak a kert fáin, és gyakran keverednek a fenyőrigók csapatai közé. Ez a legkisebb európai rigófaj, könnyen felismerhető határozott fehér szemöldöksávjáról, markánsan foltozott alsótestéről és oldalán rozsdabarna színezetéről.

Mint írják, a repülő madár fontos ismérve, hogy szárnybélése szintén rozsdás színezetű. A szőlőrigók éjszaka is vonulnak, a csendes estéken gyakran hallani magas „szrrííí” hangjukat a városok és falvak felett is.

Fotó: iStock

Európa északi felén fészkel, de szórványosan költ a szomszédos országokban is. Határainkhoz legközelebb a szlovákiai Késmárk közelében jegyezték fel a költését az ornitológusok, így az sincs kizárva, hogy hazánk területén is fészkel, de ezt eddig még nem sikerült bizonyítani.

Télen az ostorfa bogyójával, tűztövissel, madárberkenyével és galagonyával táplálkozik, az Alföld ezüstfaligeteiben is gyakran megfigyelhetők fenyőrigók csapatában mozogva, itt az ezüstfa bogyóit fogyasztják.

A Magyarországon telelő példányok a tél második felében – mikor enyhébbre fordul az időjárás – gyakran kórusban énekelnek. Ilyenkor már messziről hallható mikor a több tucatnyi madár együtt dalol a fa koronáján ülve. Védett faj, amelynek az eszmei értéke 25 000 Ft.

Szibériai ritkaság tűnt fel Nógrád megyében
Igazán nagy szerencse kell hozzá, hogy valaki találkozzon idehaza ezzel a ritka fajjal.

Kiemelt kép: iStock

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik