Kertünk-Portánk

Megérkeztek a telelő fenyőrigók a pusztaságba

Előfordul, hogy élelem után kutatva a városokba is bemerészkednek.

Az első fagyok beköszöntével a fenyőrigók is megérkeztek a Körös-Maros Nemzeti Park tájaira. Ezek a téli madárvendégek rendszerint több százas csapatokban mozognak – olvasható a nemzeti park weboldalán.

A fenyőrigó méretében nagyon hasonlít a fekete rigóhoz, tollazata azonban sokkal változatosabb: a szürke, a gesztenyebarna és a világos pettyezett is megtalálható benne. Míg a fekete rigó rendszerint a földön keresgél táplálékot, addig a fenyőrigó inkább a magas fák csúcsain mozog.

Magyarországon jellemzően csak téli vendég, minden évben megjelenik. Nagy, akár több száz egyedből álló csapatokban mozog. A fás, bokros pusztai facsoportoktól kezdve a hullámtéri erdőkön át a városi parkokig sokféle élőhelyen előfordul. A téli időszakban különféle bogyókkal táplálkozik. Étlapján a kökény bogyója, az ezüstfa, az ostorfa és a vadrózsa termése (csipkebogyó) egyaránt szerepel.

Ősz végén, tél elején a fenyőrigókat leginkább csak a külterületeken lehet látni. Amikor azonban a hideg keményebbre fordul, és a külterületeken elfogy az élelem, a városokba is bemerészkednek. Gyakran megfigyelhető, ahogyan csapataik zajos csacsogással megszállják az ostorfákat.

Fotók: Wikimedia Commons

Fehér színű fekete rigó bukkant fel Pécsett
Beazonosítani leginkább a jól ismert rigós mozgásáról lehet.
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik