Mozaik

Hallgasd meg a világ leghangosabb madarának a dalát

Az amazonasi esőerdő alapvetően egy fülsüketítően hangos hely, ahol a dzsungel állatai állandóan hallatni szeretnének magukról. De mind közül a hím csombókos harangozómadárnak van a legmegnyerőbb stratégia, amivel alighanem a Föld leghangosabb madara címet is viseli, írja a National Geographic.

A Current Biology nevű tudományos lapban megjelent kutatás szerint a hím csombókos harangozómadár csicsergése 125 decibel is lehet, ami egyszerű példával olyan hangos, mint amit egy rockkoncerten közvetlenül az énekes mellett állva hallani. Összehasonlításként: a normál emberi hang körülbelül 60 decibel.

Megkockáztatjuk, hogy a világ leggyönyörűbb madarát fedezték fel
A hímek páratlanul szép násztáncot járnak.

És ami még ennél is jobban meglepte a kutatókat, az az, hogy a hím madarak közvetlenül a kíváncsi nőstények arcába énekelnek. A kutatók úgy vélik, a hangerőnek a párválasztáskor lehet haszna: minél hangosabb egy hím, annál fittebbnek tűnhet.

A csombókos harangozómadárnak egyébként nagyon jellegzetes udvarlási rituáléja van, amely mindig úgy végződik, hogy a hím a nőstény felé fordul és egy utolsót még rácsicsereg. Ez a dal viszont olyan hangos, hogy akár károsíthatja is a nőstény hallását, de erre nem találtak bizonyítékot a tudósok.

A nőstények többnyire egyébként sem elsőre találkoznak ezzel a jelenséggel, és az megfigyelhető volt, hogy amikor a hím az utolsó nagy dalra készült, a párjuk hátrálni kezdett.

És most, hogy már mindent tudunk a daláról, alább meg is hallgathatjuk:

Elhoztuk nektek énekesmadaraink gyönyörű dalait
A teljesség igénye nélkül szedtük össze a legszebb madárdalokat.

Kiemelt kép: ANSELMO D’AFFONSECA / AFP / Europress

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik