Virágzó vidékünk

Beköltözött egy koszorúba hazánk legdivatosabb madárcsaládja

A tulajdonosok igencsak meglepődtek, mikor megérkeztek, és szembe találták magukat az új lakókkal.

Hihetetlen szépérzéke lehetett annak a szürke légykapónak, amelyik egy ritkán használt ház tornácán lévő koszorút talált megfelelőnek a fészkelésre.

A tulajdonosok igencsak meglepődtek, mikor megérkeztek, és szembe találták magukat az új lakókkal, de aztán hihetetlen empátiáról tettek tanúbizonyságot, és szinte lábujjhegyen közlekedtek, hogy ne zavarják a madárkákat – írja a Balaton-felvidéki Nemzeti Park oldala.

Kihirdették az év legviccesebb természetfotója verseny döntőseit, azóta nevetünk
Azt is nehéz volt eldöntenünk, melyik legyen a címlapkép, hát még milyen fejfájást okozhat a győztest kiválasztani.

Az óvatosság nem volt hiábavaló, a fiókák kikeltek és szépen cseperedtek – bár a nagyobbacska családnak a koszorú-fészek már kissé szűkösnek bizonyult, a fiókák ki-kipottyantak, az ott lakók azonban mindig segítettek nekik visszakerülni. A fiókák végül kirepültek.

A szürke légykapók rendszeres fészkelők a Balaton-felvidéken. Tölgyesekben, elegyes erdőkben, de házak körül, kertekben, parkokban is meg lehet figyelni őket. Erdei környezetben található domb- és hegyvidéki településeink egyik leggyakoribb fészkelői. Az ember közelségét hamar megszokják. Fészküket öreg fák kikorhadt odúiba, épületek zugaiba építik finom növényi szálakból.

Néha azonban extrémebb helyen is fészket raknak, ahogy ez a videó is bizonyítja:

Kiemelt kép: dr. Nagy Lajos

Kipusztult egy ritka madárfaj a Dorián hurrikán miatt
2018-ban már csak két csuszka élt a szigeten.
Olvasói sztorik