Mozaik

Ez a kakadu 14 táncmozdulatot sajátított el, és képtelenség nevetés nélkül végignézni

Egy évtizeddel ezelőtt azonnal szenzációvá vált Snowball (Hógolyó), a sárgabóbitás kakadu, amikor bemutatta a világnak az első tánclépéseit. A madár több televíziós műsorban is feltűnt mókás mozdulataival, és az interneten is nagy rajongótáborra tett szert rövid idő alatt.

De ez még csak a kezdet volt. Egy friss kutatás szerint Snowball a valaha élt egyik legkreatívabb madár: a kakadu embereket megszégyenítő módon legkevesebb 14 táncmozdulatra képes, írja a The Guardian.

Egy új felvételen az látható, hogy az állat különböző zenékre bólogat, emelgeti a lábát, forgatja a testét és pózol. Magyarul bulizik, de nem akárhogyan.

Lenyűgözött minket. Olyan mozdulatokra képes, amiket alig akartunk elhinni

– magyarázta Aniruddh Patel, a massachusettsi Tufts University pszichológus professzora.

Hozzátette, hogy a zenére történő tánc ezek szerint nem az emberi kultúrából fakad. Mint magyarázta, egyes állatok olyan kognitív képességekkel vannak felruházva, hogy az hajlamossá teszi őket a táncolásra.

Mivel Snowball egy madármenhelyen él, a kutatók szerint előfordulhat az is, hogy egy elhivatott táncos látogatta meg, és ez inspirálta a kakadut a táncmozdulatok elsajátítására. De még ha így is történt, akkor is elismerésre méltó a madár teljesítménye.

A tudósok következő lépésben azt fogják kipróbálni, hogy a madár akkor is táncol-e a számokra, ha nincs a közelében senki.

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik