Mozaik

Szívszorító fotók az emberi felelőtlenségről: cigarettacsikkel eteti fiókáját ez a madár

Szívszorító pillanatot örökített meg az Amerikai Egyesült Államok partjainál egy természetfotós: egy karibit, vagy más néven kormos ollóscsőrűt fotózott le, ahogy a strandon cigarettacsikkel eteti kicsinyét, írja a BBC.

Karen Mason a Facebookon osztotta meg az esettel kapcsolatos aggályait, és felszólította a dohányosokat, hogy ne hagyják szanaszét a csikkeket. Az esetet a floridai Tampa város partjainál kapta lencsevégre.

A Brit Királyi Madárvédelmi Társaság (RSPB) szívszorítónak titulálta a képet közleményében, és hangsúlyozta, hogy a természet és az állatvilág küzd, hogy alkalmazkodhasson az emberi szemeteléshez.

A madarak a cigarettafiltert élelemnek nézhetik, ezért táplálják vele kicsinyeiket.

Mason egy másik fotót is készített, amelyen a fióka a csőrében viszi a csikket.

Fotó: Karen Mason

Sok madár kíváncsi azokra a dolgokra, amelyeket kidobunk, megpróbálják kideríteni, hogy ehetőek-e vagy sem. Sajnos ez a madár tápláléknak vélte a csikket

– mondta el az RSPB szóvivője.

Egyre gyakoribb tapasztalat, hogy az emberek által kidobott, leselejtezett termékek maradványai állatokat ejtenek csapdába, sebesítenek, betegítenek vagy ölnek meg.

Arra is volt már példa, hogy fészekrakáshoz használták fel a szemetet a madarak.

Sajnos sokan úgy gondolják, hogy a szemét veszélytelen, legfeljebb rendetlen lesz tőle a környezet. De az ilyen szívszorító képek megmutatják, hogy valójában milyen drámai hatása van a természetre

– figyelmeztetett a szóvivő.

A cigaretta füstszűrője általában műanyag rostokból, cellulóz-acetátból készül, és évekig tart, míg a környezetben lebomlik. Mindenütt megtalálhatjuk őket szétdobálva, a természetvédők a cigarettacsikk ellen harcolnak a legtöbbet, és hatalmas szemétkupacokat gyűjtenek össze belőlük.

Kiemelt kép: Karen Mason

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik